Architectuur

Project 'Binnenhof' wint wedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect

Project `Binnenhof` wint wedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect
Het openhuizenevenement Mijn Huis Mijn Architect, de Orde van Architecten, de VMSW en de SHM Volkswelzijn (Dendermonde) maakten vorige week vrijdag de laureaten bekend van de architectuurwedstrijd Mijn Huis Mijn Jonge Architect. Een 15-tal sociale huurappartementen te Dendermonde vormden de uitdaging. Een gedroomde kans voor startende-architecten om hun portfolio met glans in te zetten. Uit de ruim 70 inzendingen werd het architectenkantoor Colpaert-Favoreel-Janssens winnaar. Met hun projectdossier ‘binnenhof’ konden ze de jury bekoren.

Het wedstrijddossier had betrekking op een project voor een 15-tal sociale huurappartementen op het terrein van de voormalige jeugdbeweging te Oudegem (Dendermonde) in de provincie Oost-Vlaanderen. De creatieve vrijheid stond bij de beoordeling in functie van vier criteria: een hoge graad van flexibiliteit, anticiperen op vereisten inzake duurzaamheid, gerealiseerd kunnen worden aan een zo gunstig mogelijke prijs, een hoge architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit bezitten.

De wedstrijd liep van 15 december 2008 tot 2 maart 2009 en richtte zich tot net afgestudeerde architecten, architect-stagiairs of naar jonge architecten met een beroepservaring van max. 5 jaar na de stage. Zij dienden op het moment van de afgifte van hun ontwerp ingeschreven te zijn in de tabel van de Orde van Architecten.

Er werden in totaal 70 projectvoorstellen ingediend. De inzendingen getuigen volgens de jury stuk voor stuk van een grote inzet, betrokkenheid en ontwerpkwaliteit.



Winnaar van de wedstrijd werd het architectentrio Colpaert-Favoreel-Janssens. Ze kregen letterlijk de sleutel van het nieuwe project. Twee eervolle vermeldingen werden eveneens toegekend. Beide laureaten ontvingen elk afzonderlijk een aanmoedigingscheque van 2.000 euro: het architectenduo Dirickx en Schrijnemakers en het duo Van Gelder en Tilleman.