Algemeen

Programma simuleert beter binnenklimaat

Vaak ontbreekt het aan mogelijkheden om CAD-gegevens in simulatieprogramma’s te laden. Het Fraunhofer-Institut für Rechnerarchitektur und Softwartechnik (FIRST) uit Berlijn-Adlershof smeedde met de technische universiteit van Berlijn deze ontbrekende schakel. Simulatieprogramma’s zorgen er voor dat de temperatuur in kantoor op een zonnige dag niet teveel oploopt. Gesimuleerde luchtstromingen en zonneactiviteit zijn bij het ontwerp inmiddels gemeengoed geworden, maar tot nog toe ontbreekt het aan goede programma’s.

Simulatieprogramma’s berekenen het binnenklimaat aan de hand van onder meer locatie, afmetingen van het gebouw, luchtstromingen, sterkte en richting van de zonnestralen. Ook de eigenschappen van de gebruikte bouwmaterialen bepalen mede het binnenklimaat. Op basis van onder meer deze gegevens kan de uitkomst van de berekeningen aanbevelingen doen over de ventilatie en de warmteverdeling.

Tot nog toe moeten al die gegevens met de hand worden ingevoerd. Met het uitproberen van verschillende gebouwvarianten gaat dan volgens het FIRST veel tijd verloren. Daar komt bij dat simulaties die een vereenvoudigd beeld geven van de energetische aspecten van een gebouw moeilijk te combineren zijn met gedetailleerd gesimuleerde binnenlucht. Die laatste simulaties omvatten driedimensionaal alle ruimten en verdiepingen.

Als oplossing ontwikkelden het FIRST, de technische universiteit van Berlijn en het Berlijnse softwarebureau CADKON systems het programma SMILE: Scientific Simulation Environment. Dat voert automatisch alle benodigde CAD-gegevens in en koppelt verschillende typen van simulatie.
Build for Life