Dossier Batibouw

Profel blaast glas-in-lood nieuw leven in samen met Artglas

19 februari 2020 Bron: RCA
Profel blaast glas-in-lood nieuw leven in samen met Artglas
Profel, de Belgische marktleider in ramen en deuren, lanceert een nieuwe lijn moderne loodglaspanelen voor buitendeuren op de markt. Dat doet het bedrijf in samenwerking met kunstenaar/ambachtsman John Dierickx van Artglas, die exclusief voor Profel de dessins van de collectie uittekende. Authentiek vakmanschap voor eigentijdse architectuur en interieurdesign: op Batibouw kan de bezoeker het in primeur ontdekken op de stand van Artglas (Hal 6 stand 323) of bij Profel (Hal 4 stand 213).

Eeuwenoud maar springlevend. Zo kan je de techniek van glas-in-lood (ook loodglas genoemd) omschrijven. Iedereen kent de klassieke, kleurrijke panelen van taferelen in kerken, art nouveau herenhuizen of paleizen. Maar steeds meer mensen herontdekken loodglas ook voor deuren, ramen, afscheidingen of zelfs plafonds in de eigen woning. Twee Limburgse bedrijven, marktleider Profel en ambachtelijk loodglasproducent Artglas, slaan nu de handen in elkaar.

ďGlas-in-lood past perfect in de trend naar een meer persoonlijke invulling van architectuur en interieurĒ, zegt Antoinette Dumon, Strategie & Marketing directeur bij Profel. ďBovendien geloven wij heel sterk in de combinatie van authentiek vakmanschap en moderne productietechniek, zoals we dat ook met onze houten ramen doen. De klant krijgt zo het beste van twee werelden. Daarom brengen we nu een volledige lijn loodglas uit, exclusief voor Profel uitgetekend door ambachtsman John Dierickx.Ē De 5 moderne dessins werden speciaal ontwikkeld voor het gamma buitendeuren, maar men kan ook kiezen voor een ontwerp op maat voor ramen.

Mee met de tijd

Waarom kiezen voor een loodglasraam? ďUiteraard is dit iets voor de liefhebbersĒ, legt John Dierickx uit, zaakvoerder van Artglas (Artistieke Glaspanelen) in Zonhoven. ďWij maken ontwerpen op maat voor mensen die in de woning een unieke, kunstige en persoonlijke toets willen. Dat unieke mag je letterlijk nemen, want elk paneel wordt op traditionele wijze handgemaakt in ons atelier. Klanten komen bij ons met een eigen ontwerp, of wij maken er ťťn voor hen op maat van hun smaak en budget. Voor bedrijven kunnen we bijvoorbeeld subtiel hun logo in het ontwerp verwerken. We willen het loodglas Ė mťt respect voor het eeuwenoude ambacht Ė een eigentijdse invulling geven. En we zijn natuurlijk blij dat Profel ons daar in volgt en een breed platform biedt.Ē

Kunst om naar en door te kijken

Het nieuwe glas-in-lood heeft immers niet enkel een esthetische troef. Het wordt volledig geÔntegreerd in (dubbel) hoogrendementsglas om aan de moderne bouwnormen te voldoen. Het paneel wordt hierdoor ook heel stevig, zodat grote oppervlakken mogelijk zijn. John Dierickx: ďBovendien kan je op een slimme manier spelen met de helderheid of kleurvakken, naargelang de nood aan privacy. De kracht van een glasraam zit in zijn intrinsieke schoonheid. Het beÔnvloedt het cachet van de ruimte. Dankzij de veranderende lichtinval ontstaat er een continu variŽrend licht- en kleurspel. Ook met kunstlicht kan je ongelooflijk mooie effecten creŽren in de ruimte. Daarom is onze slogan: kunst om naar ťn door te kijken. Het vervult meerdere functies.Ē


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo