Nieuwbouw

Prinsentuyn bouwproject met koninklijke allure

Aan de Laan van Meerdervoort, in het centrum van Den Haag, realiseert aannemerscombinatie Schouten/Panagro VOF uit Leidschendam het bouwproject Prinsentuyn: een kleinschalig project van 16 appartementen, een herenhuis en een atelier, alle in de koopsector. Prinsentuyn wordt een combinatie van oud- en nieuwbouw.

Het project heeft koninklijke allure omdat de grond waarop het gebouwd wordt vroeger aan koningin Anna Paulowna heeft toebehoord. Er worden acht monumentale stadsappartementen in het voormalige marechausseegebouw op nummer 104/106 gerealiseerd, waarbij de bestaande gevel intact blijft. Het herenhuis op nummer 102 wordt gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke details, terwijl in het tussengelegen nieuwbouwcomplex acht appartementen worden gerealiseerd. Qua sfeer sluit de nieuwbouw aan op de naastgelegen bebouwing, inclusief de hoge plafonds.

Lift
Het uit 1870 daterende marechausseegebouw wordt voorzien van een hedendaagse lift. Voor het inhijsen van de liftschacht wordt donderdag een opening in het dak gemaakt. Vanaf 05.30 uur wordt er door een hijskraan met de 17 meter hoge liftschacht gemanoeuvreerd op de drukke Laan van Meerdervoort.. Voordat de trams ’s ochtends gaan rijden, zal de kraanwagen op de juiste plek moeten staan, van de weg af. Daarna zal de liftschacht op een hoogte van 40 meter hangen en over het monumentale, 15 meter hoge bouwwerk door het dak voorzichtig in het pand worden gehesen. De liftschacht is vóór het inhijsen al voorzien van beglazing, met dun siermetaal bekleed, en een groot deel van de liftelementen is al aangebracht.

Opdrachtgever van het project is Schouten & De Jong Projectontwikkeling uit Voorburg. Architect Peter Drijver van Scala Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.