Duurzaam Bouwen

Primeur in Vlaanderen: 1e duurzame woonwijk

Bostoen NV lanceert met De Hoverije in Ertvelde de eerste echte duurzame woonwijk, een absolute primeur in Vlaanderen. Dit unieke project, waarvan de start voorzien is begin 2010, is het allereerste volledig zelfbedruipende nul-energieproject in Vlaanderen en luidt aldus de toekomst van de nieuwbouwmarkt in. Een traditioneel gebouwd passiefhuis drijft de energiekost al terug met 90 procent. Nu wordt ook de overige energie alternatief aangeleverd zodat de uiteindelijke energiefactuur nul bedraagt.

Bovendien staat het woonproject ook voor een andere perceptie van verkavelen. Bij de ontwikkeling van de duurzame woonwijk liggen de hoofdaccenten immers op nulenergie, gemeenschappelijk en privé groen, autoluwte en centrale waterrecuperatie. De Hoverije in Ertvelde komt als Vlaamse primeur tegemoet aan de stijgende energiekost, de strenge Europese milieuwetgeving en een groeiend maatschappelijk bewustzijn. Bostoen NV geeft met zijn uniek en duurzaam woonproject aan Vlaanderen een economisch verantwoorde en haalbare invulling aan het Europese Klimaat- en Energieplan.

Nieuwe visie op verkaveling

Het duurzame woonproject De Hoverije getuigt van een radicaal nieuwe visie op wonen. In tegenstelling tot de klassieke manier van verkavelen, worden duurzame woonwijken totaal anders opgevat.

Ten eerste wordt het groen, dat een centrale plaats krijgt in het geheel, uitgetekend. Op die manier beschikt elke bewoner over zijn eigen, afgebakende privétuin, omgeven door gemeenschappelijk groen. De tuin is er dus voor de woning en garandeert dat de bewoners echt in het groen leven. Aansluitend volgt de hoofdbaan die door middel van zijdelingse, niet-verharde lanen verschillende lobs vormt. In de doodlopende dreven en lanen zal doorgaand verkeer onmogelijk zijn, zodat autoluwte verzekerd is. Kinderen krijgen vrij spel in De Hoverije.

Binnen de verschillende lobs worden dan de individuele woningen zuidgericht ingeplant. Op die manier benut Bostoen NV alle beschikbare ruimte optimaal, zonder daarbij de aandacht voor de individuele woning uit het oog te verliezen.



Nul-energiewoning

Een passiefhuis is een woning zonder centrale verwarming, die zichzelf verwarmt met zonnewarmte, een grondsonde en warmterecuperatie. Dankzij optimale isolatie en ventilatie heerst er in een passiefhuis altijd een aangenaam lenteklimaat, zonder tochtstroken. Een traditioneel passiefhuis zorgt al voor een energiebesparing van 90 procent. De nul-energiewoningen van Bostoen NV leveren nu ook de resterende energie alternatief aan door middel van zonnepanelen en warmtepompen, zodat de uiteindelijke energiefactuur nul bedraagt. De Hoverije in Ertevelde is dus met andere woorden volledig zelfbedruipend – uniek in Vlaanderen!

Met De Hoverije in Ertvelde maakt Bostoen NV eens te meer duidelijk dat passiefhuizen ook toegankelijk zijn voor het grote publiek. Elk van de 75 unieke woningen in de duurzame woonwijk is een betaalbare oplossing voor de gemiddelde Vlaming. Het project komt bovendien tegemoet aan de huidige energie- en milieuproblematiek. Een gecertificeerd passiefhuis van Bostoen NV is immers niet alleen de norm van de toekomst inzake nieuwbouw maar vooral ook een aangename, economische en milieuvriendelijke manier van wonen.