Algemeen

Predictive profiling: een andere kijk op beveiligen

Gezien het onvermogen van de technologie om mensen een veiliger gevoel te geven, is een andere kijk op beveiliging nodig: predictive profiling. Dit is gebaseerd op het menselijke element bij de beveiliging van mensen, gebouwen en eigendommen.

Daarbij worden procedures en technieken ingezet als ondersteuning van de professional, en niet andersom. De belangrijkste methode is het stellen van vragen en het beoordelen van antwoorden en het gedrag. Profiling gaat echter verder dan het signaleren van verdachte gedragingen en het richt zich op het detecteren van informatie die afwijkt van de norm. Daarbij wordt niet louter gekeken naar gedrag, maar ook naar iemands verhaal, omgevingsfactoren, eigendommen, uiterlijke verschijning en mogelijke documentatie die men bij zich draagt. Kortom: predictive profiling is zeer geschikt voor gastgericht beveiligen. Een eerste stap is vaststelling van de wijze waarop risico`s mogelijk ontstaan (en dat zijn er acht). Vervolgens moet de profiler de verdachte indicatoren die daaruit voortvloeien identificeren en daar onopvallend op doorvragen.

De derde en vierde stap zijn het weigeren van de toegang, het bellen van de juridische afdeling of de politie of de persoon te vorderen en ten slotte het daadwerkelijk nemen van gerichte maatregelen.

Gebaseerd op: Security Management
Build for Life