Algemeen

Post CS in Amsterdam wordt gesloopt

Het voormalige postgebouw naast het Centraal Station in Amsterdam (Post CS) wordt gesloopt. Aanvankelijk was MAB van plan het skelet - de betonconstructie met kolommen en vloeren - te hergebruiken. Maar onderzoek heeft aangetoond dat dit te weinig flexibiliteit biedt en dat sloop/nieuwbouw duurzamer is. De gemeente is akkoord met sloop en de sloopvergunning is inmiddels verstrekt. In het eerste kwartaal zullen de sloopwerkzaamheden starten.

Post CS is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Oosterdokseiland (ODE), waartoe ook het dit jaar opgeleverde Conservatorium en de bibliotheek behoren.

MAB studeert nog op het programma en de mogelijkheden voor nieuwbouw. Volgens de woordvoerder wordt het 'een soortelijk gebouw' als het oude plan. De nieuwbouw is gebonden aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor ODE, op basis van het masterplan van Erick van Egeraat. De bouwhoogte loopt vanaf CS geleidelijk op naar Post CS. Het plan voor herontwikkeling ging uit van een compleet nieuw gevelbeeld. Voor de nieuwbouw wordt dezelfde architect ingeschakeld als voor de renovatie.
Build for Life