Verwarming & Sanitair

Port City: doorbraak energie uit rivierwater

Vorige week is in de Rotterdamse Waalhaven Port City geopend. Dit door het Havenbedrijf ontwikkelde kantorencomplex heeft een verwarmings- en koelingssysteem dat zijn energie uit het water van de Waalhaven haalt. Eerder dit jaar had de Maastoren de primeur van dit door Techniplan Adviseurs ontwikkelde concept. Port City betekent de definitieve doorbraak van deze nieuwe vorm van duurzame energie.

Het energiesysteem combineert traditionele warmte-koudeopslag (wko) met het onttrekken van thermische energie aan oppervlaktewater. Zowel in de zomer als in de winter wordt de energie gebruikt om de warmte- en koudebron te laden. Dankzij deze even simpele als effectieve vinding is het totale energiesysteem CO2-neutraal. In 2007 werd het onderscheiden met de prestigieuze ingenieursprijs De Vernufteling.

Port City heeft dankzij de ‘waterenergie’ geen gasaansluiting, geen aansluiting op de stadsverwarming en geen koelmachines nodig. Een belangrijk verschil met het Maastoren-systeem is dat het water in de Waalhaven minder snel stroomt en dus beter in staat is om warmte in te vangen; de temperatuur in de zomer is namelijk constanter en hoger.

Het energiesysteem is geoutsourcet aan Forteck-Eteck. Dit private energiebedrijf tekende niet alleen voor de realisatie, maar verzorgt de komende twintig jaar ook het onderhoud en de levering van energie. Techniplan Adviseurs stond aan de basis van dit businessmodel bij het project Mahler4 aan de Amsterdamse Zuidas. Voor de ontwikkelaar betekent outsourcing van energiesystemen extra financiële winst, voor de huurders energielevering tegen een gunstig tarief.

Zo’n 20 procent van alle gebouwen in Nederland ligt binnen 500 meter van water en zou van oppervlaktewater-energie gebruik kunnen maken. ‘s Zomers vangt het water in elf dagen evenveel energie op als Nederland in een heel jaar nodig heeft voor verwarming en koeling: 665 petajoule (PJ). Daarmee is het eigenlijk één grote gratis zonnecollector.

Het Port City-project bestaat uit vier kantoorgebouwen (40.000 m2) op een verhoogd ‘wandeldek’ met daaronder een parkeergarage (20.000 m2). Techniplan Adviseurs ontwierp behalve het energiesysteem ook alle technische installaties en de centrale elektriciteitsvoorziening.