Nieuwbouw

Plusenergie gebouw met kalkzandsteen is een primeur

In Ukkel werd het eerste passief appartementsgebouw gerealiseerd met SILKA kalkzandsteen elementen. Voor de bouwschil koos de bouwheer voor milieuvriendelijke materialen met optimale energieprestaties. Dit project speelt in op het groeiend ecologisch bewustzijn en het toenemend belang van de strengere normering inzake isolatie en energie efficiëntie.

Voor het passief woonproject in Ukkel werd niet toevallig gekozen voor kalkzandsteen elementen, maar wel voor hun unieke vermogen om een grote hoeveelheid warmte of koude op te slaan en deze terug af te geven na verloop van tijd. SILKA kalkzandsteen is het materiaal bij uitstek voor passiefbouw omwille van zijn grote thermische inertie die zorgt voor een ideale temperatuur in de woning, zowel in de zomer als in de winter. Bovendien is het een 100% natuurlijk product dat bestaat uit 90% zand, 7% kalk en 3% water.

De grote draagkracht van SILKA kalkzandsteen die toelaat om zware elementen op te hangen, bood de bouwheer meer mogelijkheden dan andere materialen. Zo werd voor het passief appartementsgebouw in Ukkel voor elke wooneenheid probleemloos een terras in gegalvaniseerd staal opgehangen aan de SILKA draagstructuur.



Het passief woonproject op de Alsembergsesteenweg in Ukkel bestaat uit 13 wooneenheden, een commerciële ruimte en een artsenpraktijk. Dankzij de fotovoltaïsche panelen presteert het gebouw zelfs nog beter dan het passiefbouw-principe omdat het meer energie opbrengt dan het zelf verbruikt. Het feit dat bijna alle ruimtes al verkocht zijn, bewijst dat, mede onder invloed van de strengere normen op het gebied van energieprestaties, het ecologisch bewustzijn bij het grote publiek groeit.

SILKA kalkzandsteen kent een groeiend succes in de projectbouw. Bouwen met SILKA-elementen is immers het snelste bouwsysteem op de markt. Er moet niet gewerkt worden met betonnen structuren, ringbalken enz. , die de werf ingewikkeld maken en de uitvoering vertragen.



“De keuze voor SILKA-elementen voor de bouw van een passief woonproject toont aan dat dit duurzame en milieuvriendelijke materiaal een goed antwoord biedt op de steeds strenger wordende normen inzake isolatie en energieprestaties. Bovendien is bouwen met SILKA kalkzandsteen het snelste bouwsysteem op de markt omdat er niet gewerkt moet worden met betonnen structuren, ringbalken enz. die de werf ingewikkeld maken en de uitvoering vertragen. Dit verklaart het toenemend succes van het materiaal in de projectbouw”, aldus Nicole Wuyts, Marketing Manager XELLA.