Algemeen

Plannen voor nieuw stadsdeel in Amsterdam

Het Amerikaanse bureau voor architectuur en stadsplanning The Jerde Partnership (Los Angeles), is een samenwerkingsverband aangegaan met Amsterdamse stadsambtenaren, ING Real Estate en plaatselijke bedrijfseigenaars en bewoners, om een nieuw algemeen plan te ontwikkelen voor de renovatie van de Amsterdamse Poort in het district Centrumgebied Zuidoost in Amsterdam.

Het plan, dat de Arena Boulevard, het Station Bijlmer en de Amsterdamse Poort omvat, zal een bruisend nieuw stadsdeel doen oprijzen, met woningen, kantoren, winkels, cafés, restaurants en ontspanningsmogelijkheden. Het zal Amsterdam ook een tweede stadscentrum geven in Centrumgebied Zuidoost.

Uniek gebied
Het gemengd algemeen plan van Jerde geeft het stadsdeel een nieuwe impuls “als een uniek, multicultureel gebied waar mensen naartoe zullen komen om zich te ontspannen, zaken te doen, te winkelen en uit eten te gaan”, meldt architect David Rogers, senior vice president en hoofd van het ontwerpteam dat verantwoordelijk is voor vele van de Europese projecten van Jerde. Een waaier aan plaatselijke en internationale keuzes om te winkelen en te eten wordt aangevuld met elementen in de openlucht zoals openbare kunst, tuinarchitectuur, uitgestrekte waterpartijen en patronen, kleuren en texturen die hun oorsprong vinden in de veelheid aan culturen die in het gebied vertegenwoordig zijn. Twaalf afzonderlijke gebieden, aan elkaar gekoppeld binnen de Amsterdamse Poort, zullen bezoekers door het hele gebied leiden, en hen onderweg onverwachte attracties doen ontdekken. Het plan laat het stadsdeel naadloos overgaan in de omgeving, waardoor de toegang en het gebruik door bewoners en bezoekers uit de omliggende buurten wordt aangemoedigd.

Nieuwe visie
“Het algemeen plan doet een nieuwe visie ontstaan voor de Amsterdamse Poort”, aldus Rogers. “Om een echt gedenkwaardige plaats creëren waar mensen naartoe zullen komen om steeds weer plezier te beleven, hebben wij in ons ontwerp de nadruk gelegd op connectiviteit, differentiatie en verbinding. 'Connectiviteit' introduceert nieuwe bestemmingen die bezoekers naadloos van de arena en het station doorheen Amsterdamse Poort zullen leiden; 'differentiatie' en 'verbinding' stellen de gebieden van het stadsdeel binnen de Amsterdamse Poort en het stadsdeel zelf in staat unieke ervaringen te bieden die mensen aantrekken en bezig houden.”
Build for Life