Algemeen

Plannen voor een kilometerlange daktuin

In Rotterdam worden plannen gemaakt voor de aanleg van een dakpark met een omvang van 8,5 hectare. De enorme tuin zal gebouwd worden bovenop een spooremplacement van de NS en 50.000 m2 bedrijfsgebouwen langs de Rotterdamse Hudsonstraat. Het project moet als voorbeeld dienen voor toekomstig 'dubbel grondgebruik'.

Het Vierhavenstrip-terrein, waar de daktuin moet komen te liggen, wordt nu nog grotendeels gebruikt als goederenopslagplaats van de NS. De breedte van dit zogeheten emplacement zal echter worden teruggebracht van 12 naar 4 sporen.

Voor het vrijkomende gebied zal de grond optimaal benut worden zodat meerdere parijen tevreden kunnen zijn. Vandaar dat het bestemmingsplan is om bedrijfspanden te bouwen aan de sporen met daarbovenop een dakpark voor de aangrenzende 'probleemwijk' Bospolder Tussendijken.

Het Haagse landschapsbureau Sant & Co heeft daarop een dakpark ontworpen met een lengte van één kilometer. Het park wordt vanaf de wijk glooiend aangelegd en loopt op tot een hoogte van 20 meter. Overdwars wordt het dak ingedeeld in vijf thematische tuinen: een mediterrane tuin, twee bloementuinen, een speeltuin en een watertuin. Hier en daar worden vanwege de verwachte windhinder beschutte plekken aangelegd. Ook zullen er grasvelden en zonneplateaus komen te liggen.

Voor het plan liggen de geschatte aanlegkosten op zo'n 30 miljoen en is een Rijkssubsidie toegekend in het kader van Innovatieve Programma Stedelijke Vernieuwing. Het Plan verkeerd nog in de ontwerpfase maar naar verwachting zal in de herfst een besluit worden genomen om door te gaan of niet. Hopelijk kan dan eind 2004 op basis van een definitief ontwerp de bouwvergunning worden aangevraagd.

Build for Life