Algemeen

Pier wordt geklasseerd

BLANKENBERGE - Monumenten en Landschappen gaat na de grondige renovatie van de pier het bouwwerk klasseren. Dit bevestigde burgemeester Ludo Monset in de jongste gemeenteraad naar aanleiding van het toekennen van een concessie voor de wandelweg.

Na bijna drie jaar renovatiewerken herrijst de Pier stilaan. Na de vernieuwing van de draagstructuur zijn de bouwwerken aan het kopgebouw volop aan de gang. Er werden al tests uitgevoerd naar de waterdichtheid van de koker die men bouwde onder het gebouw. De tests waren positief zodat de kans groot is dat de dampalen nog voor het hoogseizoen worden verwijderd.

In de gemeenteraad bevestigde burgemeester Monset dat het visitekaartje van de badstad na Pasen 2003, datum waarop de Pier volledig moet afgewerkt zijn, als monument wordt geklasseerd. Het is niet de eerste keer dat men spreekt van klassering. In 1988 werd door de toenmalige Gemeenschapsminister Patrick Dewael de pier op de ontwerplijst geplaatst voor bescherming. Minister van Ruimtelijke Ordening Louis Waltniel, gaf evenwel een negatief advies. In 1993 plaatste Vlaams minister Johan Sauwens het gebouw opnieuw op de voorontwerplijst. Van klassering is er niets in huis gekomen maar gedurende al die jaren, tot de aanvang van de renovatiewerken in november 1999, restaureerde het stadsbestuur op eigen kosten de wandelweg. Nu hoopt het stadsbestuur dat de derde klasseringsprocedure van het gebouw, een unicum in Europa, de goede wordt. ,,Klassering betekent een zekerheid voor de komende generaties'', zegt Monset

Wandelweg
De gemeenteraad keurde op uitzondering van Dwars de concessie goed van de wandelweg aan nv Pierstation. Hierdoor krijgt Pierstation de mogelijkheid om de wandelweg commercieel uit te baten. De overeenkomst bevat de mogelijkheid van het plaatsen van drank- en snoepautomaten maar ook de bouw van een spoorlijn die de bezoekers brengt van de voet van de pier naar het gebouw. Het stadsbestuur beperkt wel het aantal automaten en voor het plaatsen van publiciteitsborden moet de nv beschikken over een stedenbouwkundig attest.

Monset beklemtoonde dat de wandelweg steeds toegankelijk zal blijven voor wandelaars en zal voldoen aan de veiligheidsnormen voor eventuele tussenkomsten van de hulpdiensten.
Build for Life