Algemeen

Peperduur vertrek top James Hardie

De vertrekpremie van James Hardie-topman P. MacDonald van 5 miljoen euro, is zowel de werknemers van de Australische bouwmaterialenproducent als de politiek volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

De in opspraak geraakte James Hardie-topman P. MacDonald strijkt een gouden handdruk op van ruim 5 miljoen euro. De vertrekpremie is zowel werknemers van de Australische bouwmaterialenproducent als de politiek volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

Ook financieel directeur P. Shafron heeft bij zijn gedwongen vertrek een bonus meegekregen, zij het een aanzienlijk lagere. Shafron ontving omgerekend bijna 700.000 euro.
MacDonald en Shafron worden verantwoordelijk gehouden voor een tekort in James Hardie’s compensatiefonds voor asbestslachtoffers. Vorig maand concludeerde een Australische onderzoekscommissie dat James Hardie nog zeker 855 miljoen euro nodig heeft om alle asbestclaims te kunnen betalen. De topmannen hebben altijd voorgehouden dat 167 miljoen euro voldoende zou zijn.
Het tweetal werd eind september al op een zijspoor gezet door de raad van commissarissen van James Hardie. Gisteren trad het duo af. De financiële autoriteiten van Sydney zijn inmiddels een onderzoek gestart naar de handelwijze van MacDonald en Shafron.
De affaire laat ook Nederland niet onberoerd. Sinds 2001 is James Hardie statutair gevestigd in Nederland. Volgens vakbonden verhuisde de onderneming haar hoofdkantoor naar ons land in een poging onder asbestclaims uit te komen. Enkele weken geleden demonstreerden bonden en asbestslachtoffers nog voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in Hoofddorp.

Walgelijk
In Australië is met grote verontwaardiging gereageerd op de gouden handdrukken. Werknemers en vakbonden noemen de hoogte van de vertrekpremies walgelijk. “Met die bonussen hadden zeker twaalf asbestslachtoffers geholpen kunnen worden. James Hardie toont wederom een compleet gebrek aan verantwoordelijkheid”, aldus B. Banton, oud-werknemer van James Hardie en asbestslachtoffer.
Het zit het personeel vooral dwars dat de topmannen geld meekrijgen terwijl overduidelijk is vastgesteld dat ze fouten hebben gemaakt.
President-commissaris M. Hellicar van James Hardie verdedigde de gouden handdruk van MacDonald door te wijzen op diens verdiensten voor de onderneming. “Onder zijn hoede heeft dit bedrijf een constante en bovengemiddelde groei doorgemaakt.” MacDonald trad in 1988 in dienst van James Hardie, vijf jaar later werd hij benoemd tot topman.

Imago
Premier B. Carr van de Australische deelstaat New South Wales vreest dat MacDonald en Shafron alleen zijn weggestuurd om het imago van James Hardie op te poetsen. “Het echte probleem staat nog steeds overeind, namelijk het gebrek aan geld om de asbestslachtoffers te compenseren”, reageerde Carr gisteren. “James Hardie moet snel een signaal afgeven dat ze het fonds zal aanvullen. Geld hebben ze genoeg.”
James Hardie geldt als een van de grootste vezelcementproducenten van de wereld. Het bedrijf is wereldwijd actief en boekte vorig jaar een omzet van bijna 800 miljoen euro.
Build for Life