Vastgoed

Pensioenfondsen willen 10.000 nieuwbouwwoningen kopen

Nederlandse pensioenfondsen zijn van plan de komende twee jaar 10.000 nieuwbouwwoningen in het middensegment te kopen. Om het geld naar de woningmarkt te laten stromen is het echter nodig dat ontwikkelaars en gemeenten hun grondposities afwaarderen.

Dit meldt Merijn Snijders, commercieel directeur bij vastgoedmakelaar Jones Lang Lasalle. Veel beleggers, zowel institutionele als particuliere, zijn volgens hem ook in deze tijd bereid veel in woningen te investeren. Tot en met 2012 hebben de institutionele beleggers zo`n 1,5 miljard euro te besteden. `Ze hebben een voorkeur voor nieuwbouw. Het kan gaan om woningen die nog moeten worden ontwikkeld of woningen die net zijn opgeleverd`, zegt Snijders.

Dat institutionele beleggers geen interesse zouden hebben in het middensegment vanwege de lage rendementen noemt Snijders `klinkklare onzin`. Wel geeft hij toe dat er obstakels zijn, zoals de bestaande regelgeving voor het overnemen van corporatiewoningen door beleggers. Nu dienen beleggers nog minimaal 90% van de leegwaarde van een woning te betalen. `Irreëel`, vindt Snijders.

Gebaseerd op: Cobouw