Tuin

Paus ontvangt PEFC-gelabelde kerstboom uit Wallonië

Vrijdag kwam in Rome naar jaarlijkse traditie de kerstboom aan die tijdens de eindejaarsfeesten het Sint-Pietersplein zal sieren. Dit jaar is het er eentje uit Wallonië en wat meer is, het exemplaar komt uit een PEFC-gecertificeerd bos. PEFC Italië doet ook nog haar duit in het zakje en neutraliseert de CO2-uitstoot, geproduceerd door het transport en de verlichting. Dit jaar dus een milieuvriendelijk kerstgeschenk voor paus Ratzinger.

De traditie van het overhandigen van een kerstboom aan de paus gaat terug tot in 1982. De eerste boom die neergepoot werd op het Sint-Pietersplein in Rome kwam uit het geboorteland van de toenmalige paus Johannes Paulus II. Een houthakker bracht op eigen initiatief met zijn tractor een kerstboom uit Polen naar het Vaticaan. Sindsdien prijkt er tijdens de kerstdagen op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek een gigantische kerstboom met een al even gigantische kerststal. Het is jaar na jaar een grote eer om de kerstboom te mogen leveren. Dit jaar viel die eer voor de eerste keer te beurt aan het Waalse gewest, die de opdracht gaf aan zijn exportagentschap (AWEX) om het Vaticaan een spar aan te bieden. Het exemplaar stond tot voor kort in een duurzaam beheerd domeinbos in Spa. Het bos heeft namelijk het PEFC certificaat, dus wordt het bos beheerd met een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale functies van het bos. De enorme fijnspar van 30 meter hoog, heeft een stam met een omtrek van 2,65 meter en een kruin van maar liefst 8 meter breed. De kolos weegt zo’n 14 ton. De fijnspar bevond zich in een natuurlijke zone van loofbomen.

Naast het feit dat de boom uit een PEFC-gecertificeerd bos komt, draagt PEFC ook nog eens haar steentje bij op een andere manier. PEFC Italië zal, ter compensatie van de energie die nodig is voor het transport en de verlichting van de kerstboom, enkele specifieke bosbeheerwerken betalen. Deze zullen de vitaliteit van het bos verhogen en er zo dus voor zorgen dat het bos meer CO2 opneemt. De hoeveelheid CO2 dat het bos door deze handelingen meer opneemt, zal de uitstoot, veroorzaakt door het transport en de verlichting van de kerstboom, neutraliseren. Op deze manier zet PEFC de bossen nogmaals in de kijker en geeft ze een belangrijke sensibiliserende boodschap ten voordele van ons leefmilieu.

Op 18 december zullen de lichtjes van de boom voor de eerste keer schitteren tijdens de officiële plechtigheid in aanwezigheid van de paus.
Het is nog niet zeker wat de bestemming van de boom is nadat hij van het Sint-Pietersplein verdwijnt. Hoogstwaarschijnlijk zal het hout, net zoals vorig jaar, gebruikt worden om speeltoestellen en speelgoed voor kinderen van te maken.

PEFC in België

Momenteel zijn in België meer dan 281.000 hectare bossen gecertificeerd volgens de strikte criteria van PEFC. Dit komt overeen met 37% van de Belgische bosoppervlakte. PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) is het grootste boscertificatiesysteem wereldwijd. Het PEFC-label staat op hout en papier en geeft de garantie dat het houtvezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.