Architectuur

Patershof te Mechelen: Kerk wordt hotel

Het is niet evident geweest om de sinds 1999 leegstaande kerk, de Minderbroederklooster in Mechelen, met een aantal bijgebouwen te “herbestemmen”. Zeker voor de kerk, waren de vorm en constructie, de lichtinval, en de bestaande afmetingen randvoorwaarden, waardoor het definitieve ontwerp bepaald is geweest.

Voeg daarbij een aantal eisen van de betrokken bouwdiensten van de Stad Mechelen, en in dit geval eveneens door de hotelketen, met steeds de economische haalbaarheid in het achterhoofd, is het project een proces geworden waar alles nauwkeurig diende te worden overwogen.

Uiteindelijk is het ontwerp van het Kerkhotel Patershof, genoemd naar het woonerf ernaast, uitgemond in een 4-sterren hotel met 77 luxe hotelkamers, waarvan 56 kamers in de kerk verspreid over 6 verdiepingen.

Juist omwille van de complexiteit van de gegevens is er geopteerd te werken met een staalstructuur. De gehele structuur en afwerking is een studie geweest op gebied van:
- beperking van de dikte (binnenhoogte van de kerk)
- stabiliteit (sterkte, brandweerstand)
- gewicht (funderingen)
- akoestiek (hoteleisen)
- afbraak voor een eventuele herstelbaarheid van de kerk (eis van de Stad Mechelen)
- snelheid van werken (planning)
- toegankelijkheid (4 deuropeningen van slechts 1,40 m breedte)

De 6 verdiepingen bestaan uit kolom-ligger verbindingen enerzijds, en liggers ingewerkt in de bestaande muren anderzijds. In de kerk werd alles zorgvuldig opgemeten, en de staalconstructieplannen werden in integraal in 3D uitgetekend, zodat alle liggers precies naast de bestaande bogen konden worden gepositioneerd.

De posities van de kolommen zijn zodanig gekozen dat ze gefundeerd zijn op de wanden van de ondergrondse technische ruimte. De kerk is nl. over de volledige lengte onderkelderd tussen de bestaande kolommen in. De wanden van deze kelder vormen de verstijvingen van de funderingsplaat.



De 5 tussenvloeren worden uitgevoerd met staalplaat-betonvloeren (met Arval Cofraplus 77 LS dikte 1 mm), opgevuld met licht gewicht beton met kleikorrel granulaten (Argex Pompmix 16/18) . De afwerking van de vloeren bestaat uit een akoestische isolatiemat (1 cm), en een dunne chape (4 cm), De leidingen voor de technieken hangen aan de onderzijde, in de akoestisch, geïsoleerde verlaagde plafonds. Voor de wanden is er geopteerd te werken, met dubbele, geïsoleerde lichte scheidingswanden met gipsplaten.

De totale dikte van de vloer, zonder afwerking, is 24 cm. De opleg van de staalplaat-betonvloeren op de stalen liggers gebeurt op verbrede onderflenzen, die meewerken. Omwille van de beperkte hoogte, en de soms lange overspanningen, zijn een aantal liggers met tegenpeil uitgevoerd om de doorbuigingen te beperken. Voor de sterkte was het zelfs nodig om met zulke lage profielen, over te gaan op staalkwaliteit S355.

De overspanningen van de staalplaten zijn kort gehouden (3,2 m), zodat geen onderstempeling nodig was (snelheid), en de krachten op de bestaande muren beter verdeeld werden. Zo kan men op de toch al zeer beperkte ruimte, op bepaalde plaatsen al met de afwerking beginnen, terwijl men elders nog beton kan storten, en zelfs nog staal aan het monteren is.

Over verschillende verdiepingen heeft men “doorkijkzones” gecreëerd, opdat de kerk nog steeds in het hotel aanschouwd kan worden. Een hotel heeft tevens een specifieke brandwetgeving, en tengevolge van de compartimentering, zijn deze dootkijkzones uitgevoerd door toepassing van brandwerende beglazing. Zo heeft men in de foyer, bij het binnenkomen op het gelijkvloers nog zicht op het rozas aan de voorzijde van de kerk, en in de kruisbeuk kan men zelfs nog kijken tot de nok van het dak, …

De opening van het 4-sterren Kerkhotel Patershof is voorzien voor mei 2009.