Algemeen

Passiefhuis-happening 2004

Bouwen zonder verwarming kan, is zinvol en trendy, en opent een deur voor grondige innovatie in de bouwsector. Dat is de teneur van het programma van het passiefhuis-symposium 2004, dat doorgaat op 22 oktober a.s. in de splinternieuwe auditoria van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven te Gent. Waar het passiefhuis-symposium vorig jaar nog vooral de aandacht vestigde op de meerwaarde en de kostenefficiëntie van het passiefhuisconcept, toont het Benelux passiefhuis-symposium dit jaar duidelijk een kentering naar algemene appreciatie van het passiefhuisconcept. In het bijzonder worden ook diverse grootschalige bouwprojecten in de Benelux, zoals woningengroepen, scholen en kantoren in de passiefhuisstandaard toegelicht, en worden succesvolle applicaties van innovatieve ontwikkelingen met betrekking tot bouwsystemen en –componenten toegelicht. Metingen en ervaringen van onderzoeksprojecten tonen de validiteit van het concept in Vlaanderen aan en er wordt een lans gebroken voor energiecertificatie in de bouw.



Dat het passiefhuisconcept leidt tot innovatie komt duidelijk tot uiting in de eerste sessie. Architect Donald Desmet toont bijvoorbeeld een moderne bouwwijze in staalskelet met houten invulwanden en maakt gebruik van alternatieven voor drievoudige beglazing. Architect Eric Ubachs bespreekt innovatieve details die werden uitgewerkt in opdracht van Hanssens Houtconstructies voor applicatie in een systeembouw op basis van FJI-liggers. Dat de ontwikkeling van dergelijke innovaties in aanmerking kan komen voor Vlaamse subsidies wordt getoond door de GOM Oost-Vlaanderen. In een tweede deel biedt deze sessie zeer technische informatie voor de uitvoering van zeer luchtdichte hellende daken (bijdrage van het WTCB), bodem-lucht warmtewisselaars (Dr. Michel De Paepe) en voor de berekening en kwaliteitsbewaking van passiefhuizen met het inmiddels standaard gebruikte rekenpakket PHPP 2003 voor de berekening van passiefhuizen (presentatie PHP).

Parallel met deze sessie wordt de discussie ‘passief-actief’ ter bevordering van de grootschalige promotie van meer energiezuinige gebouwen gestart. De sessie toont een volledig overzicht van de diverse initiatieven die op gang zijn in Vlaanderen. Jos Geijsels van ANRE becommentarieert de ontwikkeling van de energieprestatieregelgeving en het uitvoeringsbesluit voor de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen, terwijl architect Alexis Versele zijn bevindingen mededeelt met betrekking tot (de limieten van) de toepassing hiervan op zeer energiezuinige gebouwen. Arbeid en Milieu toont de resultaten van het bouwsectoroverleg ‘werk maken van duurzaam en energiezuinig wonen’, een project gesteund door het Electrabelfonds. In de tweede helft van deze sessie worden de initiatieven gepresenteerd die een hele stap verder gaan zoals de invoering van het energiecharter voor de bouw (ontwikkeling gesteund door ANRE) en de introductie van certificaten voor kwalitatieve passiefhuizen – lancering van een initiatief van Passiefhuis-Platform. Het discussiepanel wil concrete interactie brengen tussen de diverse intervenanten en de weg plaveien voor energiecertificatie in de bouwsector.

Dat de ontwikkeling van het passiefhuisconcept gesteund wordt door tientallen ondernemingen uit de bouwsector mag gezien worden tijdens de lunch, waarbij mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met de bedrijven en personen achter de nieuwste ontwikkelingen in zake passiefhuistechnologie. Een dertigtal standhouders tonen op de technologiebeurs hun meest energiezuinige alternatieven die momenteel beschikbaar zijn op de bouwmarkt, uiteraard geschikt voor de realisatie van passiefhuizen, doch ook uitstekend bruikbaar in lage energiegebouwen en renovaties.

In Vlaanderen zijn momenteel tientallen nieuwe passiefhuisprojecten in opbouw en om ze allen uitvoerig te bespreken zou een driedaags symposium moeten worden gehouden. De namiddagsessie rond grootschalige projecten biedt daarom slechts een staalkaart uit de Benelux van de meest toonaangevende niet-particuliere initiatieven. Christiane Conrady illustreert twee gerealiseerde passiefhuisscholen die op enorme bijval kunnen rekenen in Luxemburg. Erik Franke van de Stichting Passiefhuis Holland toont een afgewerkt project van diverse woningen te Sliedrecht. Dat we in Vlaanderen en Wallonië niet onder moeten doen voor de buren, bewijzen de presentaties van Cenergie (de ontwikkeling van een passiefhuis-school te Beernem) en van architect Sebastian Moreno-Vacca (de ontwikkeling van een kantoorgebouw te Nijvel). De sessie illustreert dat het passiefhuisconcept hand in hand kan gaan met moderne en boeiende architectuur, en met de ontwikkeling van kwalitatieve bouwteams. De prestatie-eisen voor passiefhuizen vormen een uitdaging en waardering voor bouwteams vanaf de eerste pennetrek van het ontwerp tot ver na de oplevering.

Parallel verloopt in de namiddag een sessie die metingen en ervaringen van onderzoeksresultaten presenteert. De Universiteit Gent en de KULeuven verrichten in het kader van een onderzoeksproject reeds maanden metingen in de eerst gerealiseerde passiefhuizen in Vlaanderen en deze resultaten willen we u zeker niet onthouden. Het onderzoek toont op basis van de resultaten van metingen op deze eerste prototypes in Vlaanderen of en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn inzake de uitvoering van passiefhuizen. De Universiteit Antwerpen (STEM) vertelt ons meer over een studie die zij verricht hebben voor de Vlaamse overheid, waarbij diverse focusgroepen werden bevraagd in zake wat bepalend is voor hun huishoudelijk energiegebruik. Hanssens Houtconstructies toont de resultaten van hun eigen innovatiestudie: kan een bouwsysteem op basis van FJI-liggers kostenefficiënt op de markt worden gebracht?

Wie verzadigd is van de technische informatie kan na het symposium efficiënt netwerken tijdens het voorziene verrassingsevenement. Passiefhuis-Platform schenkt een elegante prijs aan de beste innovatie inzake passiefhuizen. De Stad Gent en de Provincie Waals-Brabant zullen markante passiefhuis-initiatieven aankondigen die nog niet aan bod kwamen tijdens het symposium. En wat de Minister komt doen, dat blijft natuurlijk nog een verrassing.

Op zaterdag 23 oktober is de technologiebeurs geopend voor het grote publiek en gratis toegankelijk. Op zondag 24 oktober kunnen zes passiefhuis-projecten worden bezocht, in het kader van de Open Huizendag van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen. Al deze evenementen kunnen van harte worden aanbevolen aan energiebewuste kandidaat-bouwers en bouwprofessionelen.

Wie meer info wenst over het passiefhuis-symposium of wie een persdossier wenst te ontvangen na het symposium, kan contact opnemen met de vzw Passiefhuis-Platform, die dit boeiende evenement organiseert. Meer informatie kan u ook terugvinden op de website www.passiefhuisplatform.be
Build for Life