Duurzaam Bouwen

Passiefhuis Award 2012 voor Woonbeheer Borne

Met passief bouwen wordt steeds meer ervaring opgedaan. Daarbij blijkt dat kunststof profielsystemen perfect passen bij het passiefhuisconcept. Onlangs is dat weer bevestigd in een nieuwbouwproject te Borne. Woningcorporatie Woonbeheer Borne ontving hiervoor de Passiefhuis Award 2012. Voor het bekroonde project had Woonbeheer Borne een prijsvraag uitgeschreven. Hieruit waren aannemer Oude Lenferink Bouw uit Hardenberg en Beltman Architecten uit Enschede naar voren gekomen. Aannemer Oude Lenferink schakelde de andere partijen in, waaronder kozijnenfabrikant WENEKO in Dinxperlo. Het project betrof zes eengezinswoningen in de Welemanstraat te Borne, die qua stijl en uitstraling aansluiten bij het karakter van de jarenvijftigwijk. De nieuwbouwwoningen voldoen aan het Keurmerk Passief Bouwen.



Zorgvuldig afgedicht
De woningen zijn zongericht en luchtdicht gebouwd. Ze zijn uitgerust met diverse energiebesparende voorzieningen, waaronder gebalanceerde ventilatie met warmterugwinning en een zonneboiler voor warm water. De wanden, vloeren en daken zijn geïsoleerd. De woningen zijn verder voorzien van kunststof kozijnen in combinatie met triple glas. In de kozijnen, die geproduceerd en gemonteerd zijn door WENEKO, is het kunststof profielsysteem Alphaline van VEKA toegepast. Uiterste zorg werd besteed aan de luchtdichte plaatsing van het stelkozijn tegen het binnenspouwblad. De luchtdichtheid van de woningen werd gecheckt met een blowertest.

Kennis en ervaring delen
“Zonder uitspattingen en met gedegen vakmanschap is hier een project gerealiseerd dat uitstekend past in een mooi samenwerkingsproject op weg naar extreem lage energiegebruiken met vergroting van wooncomfort.” Dat was de overweging van de jury die de Passiefhuis Award toekende aan Woonbeheer Borne, één van de acht Twentse corporaties die samenwerken in de vereniging WoON (Wonen Oost-Nederland). Vóór 28 februari 2015 gaan deze corporaties minstens vijftig eengezinswoningen volgens passiefhuis bouwen. Zij willen zo kennis en ervaring met passiefhuis opdoen en met elkaar delen.