Nieuwbouw

Partners gezocht voor herbestemming Grote Kranckhoeve te Putte

De vzw Kempens Landschap is samen met het gemeentebestuur van Putte op zoek naar partners om de herbestemming van de Grote Kranckhoeve, op de hoek van de Krankhoevelei en de Mechelbaan te Peulis/Putte, waar te maken. Deze historische hoeve, gebouwd in 1714, staat immers te koop. Om het duurzaam behoud ervan te verzekeren, dienen de gebouwen opnieuw een gemeenschapsfunctie te krijgen.

Unieke historische hoeve

De Grote Kranckhoeve ligt op de hoek van de Krankhoevelei en de Mechelbaan in Peulis (Putte). Uit oude geschriften blijkt dat de Kranckhoeve al bestond in de 13e eeuw. Ze was toen in het bezit van het Krankenhuis van de Mechelse begijnen. In 1714 (gedateerd in de achtergevel) is het gebouw in steen opgetrokken. Het is een typische langgevelhoeve onder een pannen zadeldak met een gevellengte van 35 m. Uitwendig werd de hoeve lichtjes aangepast. Inwendig zijn de oorspronkelijke indeling en interieurelementen bewaard gebleven: balklagen met geprofileerde sloefen en hardstenenconsoles, gotische open haard met handstenen wangen en haardbalk, opkamer en kelder. Sinds 14 juli 1982 is de Grote Kranckhoeve beschermd als monument omwille van zijn historische waarde als gaaf en gedateerd voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de 18e eeuw; het omliggende landschap is geklasseerd als dorpsgezicht.
De Kranckhoeve en de bijhorende 59a 74ca grond zijn gelegen in landbouwzone, langsheen de doorgangsstraat Mechelbaan (verbinding tussen Heist-op-den-Berg en Mechelen). De hoeve is gelegen temidden van de open natuur en landbouwvelden en is sinds 1997 leegstaand.

Duurzaam behoud vraagt geschikte herbestemming

Gezien de historische en landschappelijke waarde van de gebouwen en de ligging langsheen de Mechelbaan en nabij de Peultebossen vormt de verkoop van de Kranckhoeve een opportuniteit om dit prachtig stukje erfgoed een gemeenschapsfunctie te geven en zo opnieuw open te stellen voor u en onze toekomstige generaties. De vzw Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Putte hebben dan ook sinds de te koop stelling van de hoeve grote interesse gehad in de aankoop ervan. Voor een duurzaam behoud van dit waardevolle erfgoed is het belangrijk een geschikte herbestemming te vinden. Vandaar dat de vzw Kempens Landschap en de gemeente Putte nu op zoek gaan naar mensen met een innovatief en duurzaam idee dat zij in de Grote Kranckhoeve denken te kunnen realiseren.

Is de Grote Kranckhoeve voor uw project de ideale locatie? Contacteer ons!

Hebt u een idee dat u al lang wil realiseren en is de Kranckhoeve hiervoor de ideale locatie?
Aarzel dan niet om vanaf maandag 20 september 2010 een informatiedossier waarin de voorwaarden beschreven staan op te vragen bij vzw Kempens Landschap. Samen kunnen we dan werken aan de herbestemming van dit prachtig stukje Kempens erfgoed!

vzw Kempens Landschap – Peredreef 5 – 2580 Putte – 015/22.82.30 – info@skl.provant.be.