Algemeen

Panden in Oud Hospitaal beschermd

OOSTENDE - De Oostendse gemeenteraad keurde het vierde luik van het villaplan goed. In samenspraak met de cel Monumenten en Landschappen wil de stad daarmee de dorpsgezichten en eeuwenoude woningen in de Amsterdamstraat, Antwerpenstraat, Edith Cavellstraat, Gentstraat, Hospitaalstraat, Ieperstraat, Jules Peurquaetstraat, Kaïrostraat, Romestraat, Spoorwegstraat, Stocholmstraat, op het Filip van Maastrichtplein en het Prinses Stephanieplein behoeden tegen afbraak.

De oudste panden in de wijk Oud Hospitaal, naast het stadhuis van Oostende, dateren van begin vorige eeuw.

Art nouveau
Tal van art nouveau elementen vallen in de neoclassisistische woonsten op. Vaak staan in deze wijk huizen per twee als mekaars spiegelbeeld. Opvallend zijn de SEO gebouwen op diverse locaties in de wijk. Mooi is in de Ieperstraat 24 de voormalige Soldatenkring , later bibliotheek en vandaag opslagplaats. ,,Het is een dubbelhuis, naar een ontwerp van de Oostendse architect Vandewinckel uit vorige eeuw,'' stelt schepen Bart Bronders. In de geveltop staat een nis met een heiligenbeeld en de deur bestaat uit smeedijzeren hang- en sluitwerk.

In de Caïrostraat 40 staat nog zo'n pand met een verleden. ,,Het zou een voormalig waterdepot zijn, gebouwd omstreeks 1900. Op de gevel staat een verweerde inscriptie en voor de verbouwde begane grond staan nog de arduinen schamppalen. Op de lijst van Monumenten en Landschappen staan 108 van de meest markante huizen beschreven.

Plan
,,Tot op heden werd een villaplan goedgekeurd voor de Peter Benoitstraat en de Prinsenlaan. Ook voor de Nieuwpoortsesteenweg en Torhoutsesteenweg, tussen Petit Paris en de Elisabethlaan werd een plan opgemaakt. Dit is de vierde fase met daarin een uitgebreide lijst van opmerkelijke en te beschermen stadsgezichten,'' besluit Bart Bronders.
Build for Life