Verbouwen

Paleis 7 van Batibouw in het teken van waterbesparing

Paleis 7 van Batibouw in het teken van waterbesparing
De waterproblematiek is hyperactueel, en zal dat ook de komende jaren blijven vanwege toenemende schaarste en stijgende prijzen. Daarom staat in Paleis 7 van Batibouw 2017 alles in het teken van waterbesparing. Absoluut het ontdekken waard voor kandidaat-bouwheren die hun waterfactuur binnen de perken willen houden.
Het waterverbruik van de Belg zit met 1.800 m³ per persoon per jaar een pak boven het wereldgemiddelde. Vlaamse gezinnen verbruiken zo’n 100 liter leidingwater per dag. In Wallonië ligt het verbruik iets hoger.

Ongeveer 40 procent van het water dat we verbruiken is verwarmd. Besparen op water, is dus ook besparen op de energiefactuur. Een douche kost 50 liter. Voor een gezin van vier komt dat neer op 200 liter per dag. Om dat op te warmen tot 60 graden heb je 11,6 kilowattuur (kWh) nodig. Wie zijn water verwarmt met gas, betaalt daarvoor ongeveer 1,04 euro (op basis van 0,09 euro per kWh) of 379,6 euro per jaar om met het hele gezin te kunnen douchen. Kortom: elke liter warm water is rechtstreeks voelbaar in de portemonnee.

Minder water uit de kraan

Geen wonder dat fabrikanten en consumenten alles doen om het waterverbruik te beperken. Gebruikte een gemiddelde keuken- of badkamerkraan tot voor kort nog 13 liter water per minuut, dan hebben de huidige kranen voldoende aan hooguit 5 à 6 liter. Door de waterstraal te vermengen met lucht geniet de consument toch van een zachte en krachtige waterstraal.

Elektronica in de badkamer

Ook de intrede van elektronica in de badkamer zorgt voor ongeziene mogelijkheden. Niet alleen op audiovlak – denk aan doucheluidsprekers met Bluetooth-bediening – maar vooral wat energie- en waterbesparing betreft. Met digitale kranen is het mogelijk om het gewenste debiet te programmeren, de temperatuur en de duur in te stellen. Ook start-stopfuncties zijn interessant, zodat de gebruiker de kraan tijdens het tandenpoetsen niet zelf open en dicht moet draaien. Zo maken producenten het alsmaar makkelijker om zonder comfortverlies water te besparen. Dat laatste is cruciaal, want de consument is veeleisend.

Doorbraak van het douchetoilet

Het afgelopen jaar vestigden fabrikanten ook opnieuw aandacht op het zogenaamde douchetoilet of ‘spalet’. Hierbij wordt de gebruiker automatisch gereinigd met water. Toiletpapier behoort dus tot het verleden. Naast een ongeëvenaard comfort, zorgen deze douche-wc’s ook voor een aanzienlijke waterbesparing.

Ook met een klassiek toilet kan je besparen. Gezinnen doen hun voordeel met de eenvoudige, maar efficiënte dubbele spoelknop, waarbij je kan kiezen tussen een grote of kleine spoeling van respectievelijk 6 (of eventueel zelfs 4,5 liter) of 3 liter per spoelbeurt. Nog interessanter is een start/stop-spoeling, waarbij de gebruiker de spoeling op elk moment kan onderbreken.

Regenwaterrecuperatie

Ook de recuperatie van regenwater biedt een enorm potentieel. De gemiddelde Belg zou zo tot 71 liter per dag kunnen besparen. Batibouw is dan ook een uitgelezen moment om kennis te maken met alle mogelijke nieuwigheden op het vlak van regenwaterrecuperatie, van regenwaterreservoirs en filtersystemen tot pompen voor de watercirculatie. Ook hier valt trouwens op dat fabrikanten als gevolg van strengere Europese regels steeds energiezuinigere pompen op de markt brengen.