Verbouwen

Pakhuis De Zwijger wordt huis van creatieve industrie

In Amsterdam is deze week begonnen met de verbouwing van het voormalige koelpakhuis De Zwijger. Het in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwde pand moet een ‘pakhuis voor de creatieve industrie’ worden. De gemeente Amsterdam steunt het project met een eenmalige bijdrage van zes miljoen euro.

Pakhuis De Zwijger beleefde de afgelopen decennia roerige tijden. Zo is het pand lange tijd gekraakt geweest en deed het dienst als oefenruimte voor popmuzikanten. Menig plan tot herbestemming sneuvelde en voor de stedelijke ontwikkeling van de vroegere havens werd een brug door het pakhuis heen gebouwd.

Broedplaats
Zeven jaar geleden wees de gemeente Amsterdam Stichting de Zwijger aan als toekomstig gebruiker op basis van een door de stichting opgesteld concept, waarvan broedplaatsen voor mediakunsten een belangrijk onderdeel vormden. Eind 2003 vond Stichting de Zwijger in Stadsherstel Amsterdam de partner die het project wilde uitvoeren en in bureau Van Stigt de juiste architect.

Oplevering
De voorbereidende bouwwerkzaamheden zijn intussen gestart door bouwbedrijf De Nijs. De bouwkundige oplevering staat gepland voor medio 2006. Daarna zullen de toekomstige gebruikers de ruimten gaan inrichten. Cultuurfabriek, Waag Society/Stichting Mediagilde, Salto Omroep Amsterdam en Stichting Nederland Kennisland gaan de kantoren, zalen, mediabroedplaatsen, radio- en tv-studio's en het café/restaurant exploiteren en gebruiken.