Algemeen

Paalrot in Dordrecht erger dan verwacht

Het paalrotprobleem in Dordrecht blijkt groter dan verwacht. Dat schrijft vandaag het AD. Van de woningen waar de grondwaterstand en de scheurvorming de afgelopen jaren is gemonitord, heeft eenderde alsnog een nieuwe fundering nodig. In totaal gaat het om zestig woonblokken met 228 panden. Van 127 blokken met 786 panden die in de gaten werden gehouden is de fundering sterk genoeg voor de komende 25 jaar.

Sinds het probleem van rottende houten paalfunderingen zich voordoet in de stad, heeft de gemeente 3700 verdachte panden laten onderzoeken. Van ruim eenderde bleek de fundering in orde. Van de overige panden moest de helft hersteld worden en werd de andere helft gemonitord.

Hoewel er al voor 385 woningen bouwvergunningen zijn afgegeven voor een nieuwe fundering, hebben slechts 153 huiseigenaren hun pand 'gereed' gemeld bij de gemeente. Dat komt omdat mensen daarna hun scheuren en kapotte gevels nog moeten herstellen.

Dordrecht is in juli een actie begonnen om mensen te stimuleren hun pand te melden. Om voor een bijdrage van 2,5 miljoen euro van VROM in aanmerking te komen, moet Dordrecht in 2009 minstens 500 paalrotwoningen hebben hersteld.
Build for Life