Duurzaam Bouwen

PHP soepel in behandeling certificatieaanvragen

Na de eerdere bekendmaking van de federale intenties door de nieuwe regering, keurde het federale parlement nu ook effectief de afschaffing goed van de belastingvermindering voor lage energie-, passiefen nulenergiewoningen.
Ook alle andere vormen van belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen in woningen worden in één klap afgeschaft. De enige uitzondering is de belastingvermindering voor dakisolatie voor bestaande woningen, die behouden blijft met het argument dat het de meest kostenefficiënte maatregel is bij bestaande woningen. De details van deze laatste moeten nog uitgewerkt worden, maarhet voordeel zal ook hier verminderen.

Passiefhuis-Platform betreurt ten zeerste deze abrupte stopzetting, die onderschatte gevolgen dreigt te hebben voor heel wat gezinnen die uitgerekend een duurzame keuze gemaakt hebben. Het contrast met sommige “duurzaamheids”-passages in het regeerakkoord kon niet groter zijn.

Wie vandaag kiest voor een energiezuinige wagen kan nog tot het eind van dit jaar het belastingvoordeel genieten. Wie dit jaar of vorig jaar koos voor een lage energie-, passief- of nulenergiewoning en nog volop in het bouwproces zit, kan dat niet. Een huis, of zijn voltooiing, koop je immers niet nog snel in de winkel. Heel wat bouwers zijn dus in hun verwachtingen bedrogen.

Het Platform heeft geijverd tegen de afschaffing en stelde een alternatief voor. Daarop werd niet ingegaan. Wél ging het kabinet Financiën akkoord met overgangsmaatregelen op zeer korte termijn.

Er is ook bevestiging gekomen dat aanvragers die vorige jaren al een certificaat indienden bij hun belastingaangifte onaangeroerd blijven: gedurende de voorziene termijn van 10 jaar blijven zij hun belastingvermindering genieten.

Anderzijds worden de gewesten bevoegd en kunnen zij alternatieven uitwerken voor de afgeschafte maatregelen. Op dit moment is het echter weinig waarschijnlijk dat er voor zeer energiezuinige gebouwen betekenisvolle maatregelen in de plaats komen van de afgeschafte federale tegemoetkomingen. Passiefhuis-Platform zal ernaar blijven streven om o.m. op dit regionale vlak de pilte vergulden.

Certificatieaanvraag snel indienen

Passiefhuis-Platform zal in elk geval de wettelijke beschikkingen gebruiken om maximaal de woningen die enigszins voor certificatie in aanmerking komen te certificeren.

De administraties, Passiefhuis-Platform en Plateforme Maison Passive zullen tot einde februari de vóór 1/1/2012 ingediende dossiers kunnen behandelen. Passiefhuis-Platform zal opnieuw aanvragen ontvankelijk verklaren, nu tot uiterlijk 31/12/2011. Wie nog kans wil maken om belastingvermindering genieten, kan dus alsnog zijn certificatieaanvraag indienen. Maar het aanvraagdossier moet uiterlijk op 31/12/2011 bij Passiefhuis-Platform toekomen, postdatum geldt als bewijs. We raden aanvragers ten stelligste aan dit per aangetekend schrijven te doen.

In het belang van energiezuinige bouwheren zal PHP alvast flexibel zijn: wie op uiterlijk 31/12/2011 een aanvraagdossier indient met een PHPP-berekening en de plannen van de woning zal wettelijk in orde zijn. De betaling kan eveneens tot 31/12/2011. Voor een tijdige behandeling van de aanvraag vóór 29/2/2012 moeten na indiening van het aanvraagdossier ook de andere zaken uit de checklist certificatie zo snel mogelijk bezorgd worden en uiterlijk op 22/1/2012. De meest volledige dossiers worden eerst behandeld.

Alle praktische informatie over het indienen van een certificatieaanvraag bij Passiefhuis-Platform is terug te vinden bij: Passiefhuis-Platform

Ook interessant