Duurzaam Bouwen

Fiscale voordelen niet afschaffen zonder overgangsperiode

De Vlaamse Confederatie Bouw vreest dat heel wat kandidaat-bouwers en -verbouwers de financiering van hun project niet meer rond zullen krijgen. Zij rekenden op de fiscale voordelen die de regering geschrapt heeft. De federale regering moet op deze beslissing terugkomen, volgens de VCB. En als dat om budgettaire redenen onmogelijk is, moet ze een voldoende lange overgangsperiode instellen voor mensen die nu al plannen hadden maar deze niet meer in 2011 kunnen realiseren.

Wie tot nu toe een energiebesparende ingreep liet uitvoeren in een woning, kon 40 % van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de belastingen. Maar de federale regering heeft dit fiscale voordeel afgeschaft voor betalingen gedaan vanaf 1 januari 2012. Het ging ondermeer over het vervangen van oude stookketels, het plaatsen van dubbel glas, het installeren van zonneboilers en fotovoltaïsche zonnepanelen enzovoort. Ook het fiscale voordeel voor lage-energiewoningen, passiefwoningen en energieneutrale woningen verdwijnt vanaf 1 januari 2012.

Deze maatregel zorgt voor grote ongerustheid. Sinds hij is bekend gemaakt, wordt de Vlaamse Confederatie Bouw overspoeld met telefoontjes, niet alleen van aannemers maar ook van Vlamingen met bouw- of verbouwplannen. Heel wat kandidaat-bouwers rekenden op het fiscale voordeel om deze te realiseren. Zij zijn bang dat ze deze zullen deze moeten opbergen als het voordeel wegvalt. De bouwsector en dan vooral de woningbouwers vrezen een gevoelige terugval van hun activiteit.

De VCB stelt dat de regering een dergelijke maatregel niet kan invoeren zonder een voldoende lange overgangsperiode. Voor zover nu bekend is, zou het fiscale voordeel wel nog gelden voor contracten die ten laatste op 28 november 2011 gesigneerd werden, ook als de betaling in 2012 gebeurt. Maar dit volstaat niet voor de VCB. Er is een langere overgangsperiode nodig. Zo zou iemand die dit jaar nog een bouwvergunning aanvraagt, zeker moeten kunnen rekenen op het belastingvoordeel.

Nog beter zou het zijn als de federale regering deze maatregel intrekt tot de Gewesten een alternatief uitgewerkt hebben. Wil ons land de 2020-doelstellingen halen, dan moeten nog honderd duizenden huizen uitgerust worden met dakisolatie, een efficiënte verwarming en dubbel glas. Zonder steunmaatregelen wordt dit een onmogelijke opdracht.

Ook interessant