Architectuur

Overzichtstentoonstelling Antoni Gaudí in Kunsthal

Vanaf 28 april t/m 18 september is in de Rotterdamse Kunsthal een overzichtstentoonstelling te zien van de Spaanse architect Antoni Gaudí, onder meer bekend van zijn bouwwerken Casa Milà en de Sagrada Familia kathedraal in Barcelona.

Antoni Gaudí werd geboren op 25 juni in 1852. Al op jonge leeftijd had hij interesse voor architectuur en op 17 jarige leeftijd ging hij naar Barcelona om architectuur te studeren. Hij werkte voor een aantal architecten in de stad en naast de belangstelling voor bouwkunst, kwam ook zijn eigenzinnige karakter naar voren. Hij begon een zoektocht naar zijn eigen stijl in een bijzonder gunstig klimaat. Bijna alle bouwwerken van Gaudí zijn gebouwd in Barcelona.

Geen nabootser
Gaudi was geen nabootser, maar liet zich vooral inspireren door het verleden. Hij kreeg ook zelden opdrachten van de overheid. Gaudí werkte vooral aan en voor zijn schrijftafel. Gaudi overleed plotseling in 1926. Er wordt nog steeds gewerkt aan de Sagrada Familia kathedraal waar hij op het moment van overlijden aan werkte. De kathedraal is één van de meest opzienbare plekken in Barcelona.

Maquettes
In de Kunsthal in Rotterdam wordt aan de hand van maquettes, materialen, foto’s en voorwerpen een beeld geschetst van een architect op eenzame hoogte die de invloed van Art Nouveau verwerkte tot een geheel eigen stijl. Bouwwerken als Casa Milà, Park Güell en de Sagrada Familia kathedraal hebben het aanzien van Barcelona voor eeuwig veranderd.

Voor meer informatie zie: www.kunsthal.nl