Architectuur

Overname bestaand architectenbureau hoeft geen illusie te zijn

Overname bestaand architectenbureau hoeft geen illusie te zijn
“Ingroeien in een ontwerpomgeving” is het nieuwe NAV project dat de continuïteit van architectenbureaus wil garanderen. Een goede overname is zeer belangrijk, maar blijkt allerminst evident. Met steun van de Vlaamse Overheid (Agentschap Ondernemen) gaat NAV een waaier aan activiteiten voorzien om de nodige kennis en vaardigheden aan te bieden. Dit zowel voor architect-bedrijfsleiders als kandidaat overnemers.

Door de veroudering van de babyboomgeneratie worden architectenbureaus binnenkort geconfronteerd met een continuïtietsprobleem van de onderneming. Velen van deze generatie architectbedrijfsleiders hebben hierbij nog niet stilgestaan.Te laat gaan ze dan op zoek naar opvolging. Bovendien hebben alle partijen vaak een tekort aan kennis en vaardigheden om een overname goed te doen verlopen. Deze periode is zeer nefast voor de continuïteit van het architectenbedrijf.

Een goede overname is van groot belang en verhoogt de overlevingskansen op langere termijn. Bovendien wordt innovatie en productiviteit erdoor versterkt.

Met dit nieuwe project wil NAV het belang van een langetermijnvisie voor het architectenbureau benadrukken. Bovendien werken we aan de vaardigheden bij zowel de overnemer als overlater om de overname efficiënter te laten verlopen.

Als voorbereidende stap komt er een onderzoek bij architecten. Deze peilt naar het bewustzijn van de overnameproblematiek, de bedrijfseconomische cijfers en de noden. Op basis van deze informatie wil NAV de architecten bewustmaken en informeren over deze problematiek. Dit zowel redactioneel in publicaties alsook door provinciale infoavonden.

Verder voorziet NAV ook opleiding en vorming. Volgende thema’s staan op de agenda: marktgericht denken, financieel inzicht, managementvaardigheden, communicatieve vaardigheden en organisatievermogen.

Naast de geplande infoavonden en vormingsactiviteiten kunnen architecten ook rekenen op begeleiding en advies. Hiervoor kan men beroep doen op de projectcoördinator, Karen François, en wordt ook de bestaande NAV helpdesk uitgebouwd rond de overnameproblematiek.