Algemeen

Overname Strukton door Oranjewoud levert geen synergie op

Oranjewoud kan na de overname van Strukton niet profiteren van synergievoordelen. Dat stelt Harry Noy, bestuursvoorzitter van Arcadis. Hij vraagt zich af waarom de overname plaatsvindt als deze geen voordelen biedt. De bedrijven leggen zich toe op adviserend ingenieurswerk en uitvoerende bouw. Dat zijn volgens Noy twee aparte takken van sport, die elk verbonden zijn met verschillen in cultuur en een afwijkende mentaliteit.

Bouwer Strukton zoekt bij publiek-private samenwerking naar de beste partijen en is dus gebaat bij keuzevrijheid. Het ingenieursbureau Oranjewoud is juist gebaat bij gedwongen winkelnering, en loopt het risico dat het door klanten wordt verdacht van belangenverstrengeling. Een pluspunt van de overname is dat er meer reliëf komt in de ingenieursmarkt. Grontmij kiest voor een Europese strategie, Arcadis gaat internationaal en Oranjewoud en Strukton richten zich vooral op de Nederlandse markt.

Arcadis heeft 15.000 medewerkers en haalt een omzet van 1,8 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2010 kwam de omzet uit op 511,8 miljoen euro. Vorig jaar werd de Amerikaanse waterspecialist Malcom Pirnie overgenomen.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant


Build for Life