Duurzaam Bouwen

Overkapping Rotterdam CS krijgt drieduizend zonnepanelen

De overkapping van het Centraal Station Rotterdam krijgt ruim 3.000 zonnepanelen. De glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 m². De zonnepanelen worden geleverd door Scheuten Solar, die heel actief is in deze duurzame energietechniek, ook wel Building Integrated Photovoltaics (BIPV) genoemd.

In 2007 werd het oorspronkelijke station gesloten en zijn de afbraakwerkzaamheden gestart. Het hernieuwde station zal begin 2013 worden opgeleverd. De capaciteit van deze zonne-installatie bedraagt dan maar 0,5 MW aan groene stroom.

De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van het Centraal Station en haar omgeving. Onder andere door de komst van Randstad Rail en HSL-Zuid stijgt het aantal passagiers explosief. Uitbreiding van het station is cruciaal om deze toenemende groei van passagiers, ook in de toekomst, op te kunnen vangen, aldus opdrachtgever ProRail.

Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van architect Jan Benthem. Daartoe leverde Scheuten al 30.000 m² gelaagd glas in drie verschillende uitvoeringen. De BIPV-zonnepanelen zijn gemaakt van hetzelfde extra blanke glas met een zeer hoge lichtdoorlatendheid en daardoor een optimale energieopbrengst. Dit speciale glas is afkomstig van de moderne floatglasfabriek van Scheuten en Interpane in Osterweddingen (Duitsland). Als EPC-contractor (Engineering, Procurement & Construction) was Scheuten Solar al in een vroegtijdig stadium bij het project betrokken. Na een analyse van de schaduwsituatie adviseerde zij haar opdrachtgevers Prorail en Licotec over de optimale belegging van de zonnecellen in de panelen. De volgende stap is het op maat produceren van de glas-glas zonnepanelen. De groene stroom die straks wordt opgewekt met de zonnepanelen is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van meer dan 100 huishoudens.