Algemeen

Overheid koopt alleen nog duurzaam gewonnen hout

De federale overheidsdiensten zullen voortaan enkel nog duurzaam gewonnen hout kunnen aankopen. De Ministerraad keurde vrijdag de omzendbrief goed die overheidsdiensten verplicht houtproducten te kopen met een internationaal erkend duurzaamheidscertificaat. Zo’n certificaat duidt aan dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen en biedt garanties voor onder meer de bescherming van de biodiversiteit, de inheemse volkeren en de sociale dialoog.

Houtunie Houtbewerkers is tevreden met deze omzendbrief. De overheid geeft hiermee het voorbeeld voor een duurzaam grondstoffenbeleid. Hout is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof.
Al meer dan 10 jaar promoten verschillende instellingen hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout neemt nu naar schatting zo’n 3% van de markt in.

Houtunie Houtbewerkers waarschuwt wel dat de federale overheidsdiensten deze omzendbrief niet mogen “misbruiken” om hout te weren. Nog niet alle courante houtsoorten zijn immers al beschikbaar met certificaat. Het zou pervers zijn als dit als motivatie zou gebruikt worden om andere grondstoffen aan te kopen.

Daarnaast vraagt de organisatie dat de overheid de spelregels correct en in hun totaliteit laat naleven. De verkoper moet in het bezit zijn van een “Chain-of-Costudy” voor het gecertificeerde hout om de eerlijke concurrentie te vrijwaren. Deze “Chain-of-Costody” waarborgt de verhandeling van het hout uit duurzaam beheerde bossen van begin tot einde (dit omvat o.a. bosbeheer, zagerij, houtinvoerder, houthandel).

Federaal minister van Leefmilieu Bruno Tobback plant in 2006 een brede publiekscampagne om het duurzaam houtgebruik te promoten. Houtunie Houtbewerkers vraagt dat hij hiervoor de promotiekanalen van de houtsector mee inschakelt.
Build for Life