Algemeen

Overeenkomst Centrum Amsterdam Noord getekend

De gemeente, Czan en ING Real Estate ondertekenen deze week de kaderovereenkomst Centrum Amsterdam Noord. In deze overeenkomst leggen de partijen afspraken vast voor de realisatie van dit gebied, waarin onder meer 3300 woningen, 35.000 vierkante meter detailhandel, een bioscoop, een bibliotheek en een theater staan gepland.

De drie partijen investeren de komende jaren samen zo’n 1,5 tot 2 miljard in het gebied. In de overeenkomst zijn onder meer afspraken gemaakt over het te realiseren programma: in totaal ruim 3300 woningen gerealiseerd, 35.000 vierkante meter detailhandel, diensten en horeca, een ROC, een cultuurcluster, scholen, een kerk, sportvoorzieningen en de bijbehorende parkeerplaatsen, en in een latere fase 180.000 vierkante meter kantoorruimte. Dit alles komt te liggen rondom het toekomstige startpunt van de Noord-Zuidlijn, halte Buikslotermeerplein.

Uitwerkingsplannen
Aan Centrum Amsterdam Noord werken samen: de gemeente Amsterdam en stadsdeel Amsterdam Noord (verenigd in projectbureau Noordwaarts), ING Real Estate en het consortium Centrale Zone Amsterdam Noord (CZAN), bestaande uit AM Wonen, Blauwhoed/Eurowoningen, Woningcorporatie Het Oosten en Vesteda. In de kaderovereenkomst is afgesproken dat de verantwoordelijke ontwikkelaar per deelgebied uitwerkingsplannen maakt. Daarmee wordt het door bureau Soeters Van Eldonk Ponec gemaakte stedenbouwkundig plan in fasen verder uitgewerkt.

Voorbereidende werkzaamheden
Begin 2005 is gestart met de eerste voorbereidende werkzaamheden op het voormalige volkstuinencomplex Buikslotermeer, aan de westkant van het plangebied. De bebouwing van dit deelgebied - waar zo’n 650 woningen komen - is inmiddels gesloopt. Eind augustus start de aanleg van een bouwweg en het ophogen van het terrein. In 2006 begint aan de andere kant van het plangebied de vernieuwing van het winkelcentrum met de sloop van het voormalig stadsdeelkantoor, waarvoor een parkeergarage, nieuwe winkels en woningen in de plaats komen. Een groot deel van Centrum Amsterdam Noord is gerealiseerd als in 2011 de Noord-Zuidlijn rijdt vanaf halte Buikslotermeerplein.
Build for Life