Architectuur

Overdesigned en over budget

Staan de Schotten bekend om hun zuinigheid, in de bouw is dat allang niet meer zo, getuige het nieuwe regionale parlementsgebouw in Edinburgh. Het zogenaamde Holyrood complex, met renovatie en nieuwbouw van de hand van de overleden architect Enric Miralles, leidde tot veel discussie want is in zes jaar tijd [veel meer dan de geplande bouwtijd] bijna elf keer zo duur geworden [gepland 40 miljoen pond, gekost 431 miljoen pond].

De beroemde Britse criticus Charles Jencks vroeg zich dit weekeinde in de Sunday Herald af of het resultaat al deze extra moeite en kosten nu waard is geweest. Via een serie historische en vergelijkbare voorbeelden geeft hij het zojuist ingebruik genomen gebouw de tijd en kiest hij uiteindelijk voor de architectuur in plaats van de boekhouding: "[...] Architecture has to be defended against intimidation by the ignorant. The new Scottish parliament takes its place as one of the great public buildings of the age and, in time, the people will possess it with pride."



Miralles was ook de architect van de renovatie en nieuwbouw van het Utrechtse stadhuis. Net als daar is ook hier goed te zien dat de architect wel zeer nadrukkelijk aanwezig is in exterieur en interieur... Behoorlijk 'overdesigned' dus wat ons betreft.

Klik hier voor de B&W Special van het nieuwe Schots Parlementsgebouw.