Bedrijfsnieuws

Overbruggingskrediet BAM naar 40 miljoen

De fusie tussen Ballast Ham Dredging en Van Oord ACZ levert de BAM Groep zoveel op dat het overbruggingskrediet tot 40 miljoen euro wordt gereduceerd. Voor eind deze maand moest BAM dit krediet dat oorspronkelijk 750 miljoen euro bedroeg, aflossen.

Het Gorkumse familiebedrijf Van oord ACZ betaalt BAM 427 miljoen euro voor Ballast Ham Dredging.

Daarvan is 260 miljoen in contanten. De rest is 21,5 procent van de gewone aandelen in de gecombineerde baggeronderneming plus cumulatief preferente financieringsaandelen ter waarde van 70 miljoen euro.Deze geven BAM een dividend van 6 procent maar geen stemrecht.
Voor de overname van HBG inclusief het eenderde aandeel in Ballast Ham Dredging (BHD) van Ballast Nedam heeft BAM een overbruggingskrediet geregeld van 750 miljoen. Daarvan was al 450 miljoen afgelost. Van de resterende 300 miljoen euro wordt nu nog eens 260 miljoen betaald, het bedrag dat in contanten wordt ontvangen.
De familievennootschap MerweOord krijgt een belang van 47,6 procent, zo is afgesproken. NPM Capital, de participatiemaatschappij van SHV van de familie Fentener van Vlissingen, krijgt een belang van 30,9 procent van de gewone aandelen. De bedoeling is dat MerweOord op korte termijn zijn belang uitbreidt naar minimaal 51 procent. Dankzij een stemrechtovereenkomst met NPM Capital kan MerweOord al direct na de overname 51 procent van het stemrecht uitoefenen.

Directie
In de directie van het fusieproduct, dat als Van Oord NV door het leven zal gaan, komen drie man van Van Oord ACZ en evenveel van BHD. De huidige voorzitter J. van Oord wordt voorzitter, de huidige directievoorzitter van BHD, D. de Waard, wordt commissaris.
Begin volgende maand houden beide bedrijven een Bijzondere Algemene vergadering van Aandeelhouders (BAVA) waar goedkeuring wordt gevraagd voor de transactie.
De komende weken gebruiken BAM en Van Oord om verder aan elkaar te snuffelen en de vereiste procedures in gang te zetten. Een wederzijds boekenonderzoek maakt daarvan deel uit, evenals het melden van de voorgenomen transactie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Ook beide ondernemingsraden wordt om advies gevraagd.
Als de fusie doorgaat is in een paar jaar tijd het aantal internationale baggeraars van zes naar vier teruggelopen. Van Oord wordt dan tweede na Boskalis en vóór de Belgische Jan de Nul en Deme.
De proforma omzetprognose voor dit jaar bedraagt circa 850 miljoen euro. Het totaal aantal medewerkers komt op zo’n 3000. BAM en Van Oord beloven dat gedwongen ontslagen als gevolg van de samenvoeging zoveel mogelijk worden vermeden.
Build for Life