Vastgoed

Ouders moeten meelenen voor huis van kinderen

Banken eisen vaker dat ouders voor minimaal 10 procent eigenaar worden van de woning die hun kind wil kopen. John Romain van de adviesketen Immotheker vindt dat de overheid maatregelen moet nemen opdat zoiets de ouders later niet nog eens geld kost. Als kinderen nog aan het begin van hun carrière staan, nog niet voldoende verdienen of geen stabiele baan hebben, nemen de banken steeds minder vrede met een gewone borgstelling door de ouders. Zij moeten voor minstens 10 procent mede-eigenaar worden van de woning en voor hetzelfde percentage ook de lening onderschrijven. Dat zegt John Romain van de adviesketen Immotheker.

"Het heeft er onder meer mee te maken dat de wetgeving rond borgstelling in 2010 strenger is geworden, maar ook de crisis zit er voor iets tussen", zegt Romain in "De ochtend".

Als het huis later verkocht wordt, of het inkomen van het kind is na verloop van tijd gestegen, dan moet er aan de staat 2,5 procent van de waarde van de woning betaald worden om uit de onverdeeldheid te stappen. "Ik denk dat het dringend tijd is dat de overheid daar iets aan doet", zegt Romain. "Het kan toch niet dat ouders hun kind steunen, dat ze eigen middelen in het huis stoppen, en later dan nog eens beboet worden."