Buitenschrijnwerk

Oude kozijnen Geestenberg op expeditie

Huidige en toekomstige bewoners van Strijp-S in Eindhoven creëren samen een paviljoen waar zij elkaar kunnen ontmoeten, exposeren, vergaderen etc. Momenteel bouwen bewoners van SAS-3, het nog te bouwen project SPACE-S, en van woongebouwen Anton en Gerard samen aan een multifunctionele ruimte op het plug-in-city terrein (tussen Anton en Area 51). Het paviljoen is geheel gemaakt van hergebruikte materialen zoals houten kozijnen uit het renovatieproject Geestenberg van Woonbedrijf (woningcorporatie in Eindhoven). Het paviljoen wordt geopend bij de start van de Dutch Design Week (DDW, van 18 t/m 26 oktober 2014).

Tijdens de DDW 2013 is met dezelfde kozijnen het paviljoen S-Cape opgebouwd op het Ketelhuisplein. Op initiatief van bewonersvertegenwoordigingen van Strijp-S zijn deze opgeslagen en worden nu weer opgebouwd om voor langere tijd functie te hebben. De gevels van hout en glas zorgen voor veel licht in het paviljoen en je kunt ook van buitenaf naar binnen kijken. Het doel van het paviljoen is om verbinding te maken tussen bewoners, ondernemers en bezoekers van Strijp-S, op cultureel, maatschappelijk, sociaal en creatief vlak. Er zijn al ideeën voor huiskamerconcerten, theater, netwerkborrels, bijeenkomst etc. etc.

Kozijnen Geestenberg

Het paviljoen wordt voor een groot deel opgebouwd uit kozijnen waar voorheen bewoners van de wijk Geestenberg door naar buiten keken. De 269 huurwoningen in deze wijk worden op dit moment door woningcorporatie Woonbedrijf duurzaam gerenoveerd. Daarbij gaan we uit van de kracht van de wijk: de bijzondere architectuur en het sterke sociale karakter. Tijdens de DDW is een foto-expositie over de wijk en de renovatie te zien in het paviljoen. Bewoners van Geestenberg worden ook uitgenodigd om te komen kijken, we verwachten dat ze wel nieuwsgierig zullen zijn hoe hun kozijnen en ramen nu gebruikt worden.

Oude kozijnen Geestenberg op expeditie

OPEN UP

Tijdens DDW 2014 zullen op het terrein van SPACE-S*) meer paviljoens verrijzen gemaakt van de kozijnen uit Geestenberg. Woonbedrijf organiseert dan festival OPEN UP. We zijn op dit moment bezig om designers hiervoor te benaderen. Zij krijgen de kozijnen en kunnen daarmee een paviljoen(tje) creëren. Voorwaarde is wel dat het hergebruikt gaat worden, bijvoorbeeld als tuinhuis of ontmoetingsplek. Er zullen ook twee paviljoens ontworpen en gebouwd worden door toekomstige bewoners van SPACE-S, die straks - na de bouw - dienst doen op het dak waar de moestuin wordt gerealiseerd. Tijdens de DDW zijn de (kleinere) paviljoens van hergebruikte kozijnen te zien op het terrein van SPACE-S, en in de paviljoens zijn dan diverse expositie, zoals van derdejaarsstudenten van de Design Academy Eindhoven. Het definitieve programma wordt voor de DDW bekend gemaakt

*) Tussen het NatLab en de Torenallee op Strijp-S ontwikkelt Woonbedrijf een nieuwe buurt samen met de toekomstige bewoners; SPACE-S. Er komen hier 402 woningen voor diverse doelgroepen, waaronder 142 studentenwoningen.

Ook interessant