Algemeen

Oud-Rekem is 'Het mooiste dorp van Vlaanderen'

Oud-Rekem, deelgemeente van Lanaken, is verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Het Limburgse dorp won een afvallingswedstrijd die de "verborgen pareltjes" op het platteland moest promoten. Oud-Rekem haalde het van De Haan (West-Vlaanderen), Deurle (Oost-Vlaanderen), Onze-Lieve-Vrouw Lombeek (Vlaams-Brabant) en Kasterlee (Antwerpen).

Tijdens de finale brachten 91.031 mensen hun stem uit. Meer dan een derde van de stemmen ging naar Oud-Rekem. Voor de overwinning krijgen de inwoners van "het mooiste dorp" Oud-Rekem een groot dorpsfeest, dat vandaag plaatsvindt.

Het winnende dorp spaarde kosten noch moeite voor de wedstrijd. Zo waren er in Oud-Rekem onder meer een affiche- en stickeractie, een rommelmarkt, een Limburgse muziekhappening met de plaatselijke fanfare, en optredens en animatie op een groots volksfeest.

"Ik ben heel fier dat de mensen zo massaal op Oud-Rekem gestemd hebben", zegt burgemeester Guido Willen (Open VLD). "Oud-Rekem verdient dat trouwens, want het is een heel mooi dorpje."

Willen roemt de combinatie van de rust die het uitstraalt en het historische karakter van het dorp. "Je kunt er ook een goed feestje bouwen, het is er heel gezellig."

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) schat de impact van de wedstrijd hoog in. "De talrijke mooie Vlaamse dorpen zijn een toeristische troef die we veel meer moeten uitspelen", aldus Bourgeois. "De wedstrijd heeft ongetwijfeld veel mensen warm kunnen maken om een van de tientallen mooie dorpen te bezoeken."
Build for Life