Verbouwen

Oriëntatie klusbedrijf: persoonlijk, online en divers

Collega’s, advies van de verkoper en sites van de toelevering zijn de belangrijkste informatiebronnen voor klusbedrijven bij het maken van product- en merkkeuzes. Dit zijn namelijk de informatiebronnen die gemiddeld de hoogste score noteren als het gaat om belang bij de keuze voor producten. Klusbedrijven lijken een voorkeur te hebben voor persoonlijk contact maar oriënteren zich ook sterk online. Daarnaast is het vakblad een nog altijd populair oriëntatiemiddel. Dit blijkt uitde BouwKennis Communicatie Monitor 2013.

Uit recent onderzoek bleek dat surfen op het web gemiddeld de populairste informatiebron is voor bedrijven in de bouw die zoeken naar producten en materialen. Architecten, aannemers, installateurs en klusbedrijven noemen ook sites van handelaren en fabrikanten én beurzen vaak als informatiebron.

Voor een optimale cross channel strategie is het belangrijk te weten hoe afnemers zich oriënteren, maar vooral ook hoeveel belang ze aan een bepaald kanaal hechten. De bouwketen is een samenspel van zeer diverse spelers die allemaal een eigen rol in het bouwproces vervullen. Dit zorgt ervoor dat er niet gesproken kan worden van ‘de bouw’ waar het informatiebehoeften betreft.

Persoonlijk contact
Klusbedrijven zijn een belangrijke partij binnen de bouwketen. Deze vaak wat kleinere spelers zijn vooral actief in het renovatiesegment en hebben vaak direct contact met de woonconsument. Klusbedrijven blijken veel behoefte te hebben aan persoonlijk contact. Advies van de verkoper en advies van collega’s worden het vaakst genoemd als informatiebron bij het maken van product-, materiaal- en merkkeuzes. Dit zijn ook de informatiebronnen waaraan gemiddeld het hoogste cijfer wordt gegeven als gekeken wordt naar belang van het middel.

Toelevering belangrijk
Klusbedrijven zijn in hun oriëntatie sterk gericht op de toelevering. Het advies ter plekke wordt belangrijk gevonden maar ook online is de toelevering een belangrijk kanaal. Voor de fabrikant geldt dat hij zowel online als offline bij de toeleverancier aanwezig moet zijn. Het belang van de adviesfunctie van de handel voor het klusbedrijf is evident. Voor fabrikanten ligt hier nog altijd een uitdaging omdat zij vaak geen directe invloed hebben op het gesprek tussen verkoper en afnemer. Het is voor de fabrikant van groot belang dat de handel goed geïnformeerd is over zijn producten. Ondersteuning van de handel en kennisuitwisseling zijn hierbij essentieel.

Toenemend belang online presence
Een brede online presence is voor aanbieders van groot belang. Sites van de toelevering en surfen op het internet zijn belangrijke kanalen voor het klusbedrijf. Verwacht mag worden dat ook advies van collega’s en overig mond-tot-mondadvies steeds meer via internet zal plaatsvinden. Social media lenen zich uitermate goed voor een aanvulling of het vervangen van het traditionele peilen bij medevaklieden. Het klusbedrijf vindt fysiek contact belangrijk, maar verwacht mag worden dat ook deze marktpartij zijn vragen steeds meer via social media zal stellen. Het relatief hoge gebruik van fora onder deze marktpartij lijkt hier een voorbode van te zijn.

Top-5 belang oriëntatiemiddel voor klusbedrijf

Bron: BouwKennis Communicatie Monitor, maart 2013

Cross channel
De ideale manier om een doelgroep te bereiken is tegenwoordig niet meer of-of maar en-en. Het belang van een cross channel marketingmix blijkt alleen al uit de top-5 van de informatiebronnen op basis van belang. Het is een mix van online, offline en hardcopy die elkaar in belang weinig ontlopen.