Orange Architects ontwerpt woontoren The Cube in Beirut

24 juni 2011 Bron: Hofman Dujardin Architecten
Orange Architects, een samenwerking tussen de Nederlandse architectenbureaus JSA, CIMKA en HofmanDujardin, werkt aan het ontwerp en de realisatie van een luxe woontoren gelegen op plot 941 in het Sin El Fil district, in het oostelijk deel van Beirut. Het ontwerp wordt gemaakt in opdracht van deLibanese ontwikkelaar Masharii.

De toren, met een totale hoogte van 50 meter, bevat 19 appartementen die in grootte variëren tussen de 90 en 180m2. Her concept van de toren is eenvoudig maar buitengewoon effectief; ‘Maximize’; maak optimaal gebruik van de mogelijkheden van de plek, de locale bouwregels en het fantastische uitzicht over Beirut en de Middellandse Zee. Binnen dit concept is het maximaal toelaatbare programma gerealiseerd, de maximale hoogte benut en het uitzicht vanuit ieder appartement geoptimaliseerd. Daarbij zijn 100 procent flexibele plattegronden ontworpen, die allemaal zijn voorzien van een aantrekkelijke buitenruimte.De opbouw van de toren is zowel expressief als generiek. Vanaf de 2e verdieping bevindt zich op iedere verdieping een uniek appartement. Door het draaien van de volumes per verdieping ontstaat op iedere laag een royale buitenruimte, op het dak van de onderburen. Ieder appartement beschikt daarbij zowel over een groot terras als een magistraal panorama- raam, dat uitzicht biedt over Beirut.

De constructie oogt complex maar is in feite verbluffend eenvoudig. In het hart van de toren is een kern ontworpen, waarin de liften en trappen zijn opgenomen. Deze kern verzorgt de stabiliteit van de toren, die in seismologisch gebied 2B is gelegen, maar zorgt er tevens voor dat volledig vrij indeelbare plattegronden gemaakt kunnen worden. De vloeren spannen als het ware in één keer van de kern naar de gevels. De gevel is per verdieping opgebouwd uit twee transparante puien en twee dragende wanden, die consequent per woonlaag 90 graden worden gedraaid. De wanden zijn geperforeerd en beeldbepalend voor zowel het exterieur als het interieur.

Het project bevindt zich in de fase definitief ontwerp. Afgelopen week hebben zowel de opdrachtgever als de constructeur het groene licht gegeven voor het vervolgtraject. Start van de bouw wordt verwacht in de loop van 2012.Orange Architects is opgericht in 2010 door de Nederlandse architectenbureaus JSA en CIMKA uit Rotterdam en HofmanDujardin uit Amsterdam. De eerste samenwerking betreft het ontwerp van luxe woonvilla’s in het project Ajmakan in Riyadh in Saudie Arabie.

Project: The Cube
Opdrachtgever: Masharii, Beirut
Ontwerp: Orange Architects (JSA / CIMKA / HofmanDujardin)
Constructeur: Senmar Engineering & Consultants, Beirut
Locatie: Plot 941, Sin El Fil in Beirut
Omvang: 3600m2 / 19 appartementen
Periode: 2011-2013
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo