Algemeen

Opnieuw omvangrijk bouwschandaal Italië

Afgelopen weekeinde zijn er in Milaan, Turijn en Palermo meer dan dertig arrestaties verricht in verband met een bouwschandaal.

Drie hoge ambtenaren van de Anas, de Italiaanse Rijkswaterstaat, hebben voor tienduizenden euro’s smeergeld aangenomen. In ruil daarvoor kregen de kopstukken van twee grote bouwfirma’s, Almar Elettronica uit Como en Soimet uit Milaan, alle grote opdrachten voor wegwerkzaamheden.

Circa 5 procent van de aanneemsom vloeide in de privé-kassen van de drie hoge functionarissen, maar ook een architect is nauw betrokken bij het schandaal. Omkopingen gingen hand in hand met een ander soort fraude. Als het werk onvoldoende bleek, werd op papier een wegaanleg vergroot met tientallen meters, kwamen er extra lantaarns die nooit licht zouden geven en het zelf creëren van werk behoorde ook tot de mogelijkheden.
De zaak kwam zes maanden geleden aan het rollen, bij een verdachte afgraving van grind in de buurt van Brescia. Het rechercheteam dat de groep vanaf dat moment in het geheim heeft gevolgd, maakt ook melding van modderlawines die in gang zijn gezet door de werknemers van genoemde firma’s. Ook werden in de nacht keien naar beneden gegooid zodat het wegdek zo ernstig beschadigde dat er ogenblikkelijk een ‘betrouwbare’ aannemer bijgehaald moest worden. Juist de ad hoc werkzaamheden bleken ideaal om snel en vrij ongecontroleerd afspraken te maken.

Netwerk
In totaal betreft de wegenbouwfraude honderdduizenden euro’s. Het netwerk liep van grote noordelijke steden via Bologna naar het zuiden van de Laars. Het is een grote teleurstelling voor ex-rechter Antonio di Pietro, die tien jaar geleden onder de noemer ‘mani pulite’ schoon schip maakte met deze vorm van omkoping. Zijn droge commentaar: “Toen was het 3 procent van de aanneemsom, nu zitten we al op vijf.”
Eén van de hoofdverdachten, de 65-jarige ex-directeur van de Anas bleek niet voor arrestatie beschikbaar. Hij verblijft in zijn chalet in Sankt Moritz, dat geheel gerestaureerd werd door werknemers van de firma Almar. De komende weken begint de gerechtelijke macht een uitvoerig verhoor van alle betrokkenen.
Build for Life