Tuin

Opening Mekelpark: nieuw hart voor Delftse universiteit

Vrijdag 5 juni 2009 wordt het Mekelpark, het nieuwe hart van de Delftse universiteitswijk, op feestelijke wijze geopend. Om 16.00 uur zal de ludieke openingshandeling plaatsvinden in het park ter hoogte van de vooringang van het gebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Het beeld van Prometheus, dat vroeger voor het voormalige hoofdgebouw stond, staat hierbij centraal. Hierna wordt om 16.15 uur de ludieke ‘Plakkiesrace’ gehouden.

Uitstraling
De realisatie van het Mekelpark is een belangrijke stap in het creëren van een campushart dat past bij een toonaangevende internationaal georiënteerde universiteit. Tot voor kort werd de zogenoemde TU-wijk doorkruist door een doorgaande weg, omgeven door grote parkeerterreinen. In het nieuwe park staan fietsers en voetgangers centraal..

1547 meter lange bank op de Nieuwe Delft
Met het Mekelpark heeft de TU Delft een campus gekregen met glooiende grasvelden en kleurrijke bomen. Als een bliksemschicht verbindt de wandelpromenade de faculteitsgebouwen met elkaar en symboliseert het interdisciplinaire karakter van de universiteit. De Nieuwe Delft is de naam van deze 832 meter lange promenade, en refereert naar de 1315 meter lange Oude Delft in de binnenstad waar de TU Delft zijn oorsprong heeft. De TU Delft maakte de keuze om de hoogwaardige kwaliteit van de binnenstad ook naar de campus te brengen. De Nieuwe Delft is in gezaagd graniet uitgevoerd en wordt begeleid door een 1547 meter lange, hardstenen zitbank. Het is de informele ontmoetingsplek voor (inter)nationale studenten en staf van de TU. Tegelijkertijd is het Mekelpark bedoeld als een proeftuin voor de TU Delft: een permanente openluchttentoonstelling van toegepaste ingenieurskunst. De ingenieurskunst wordt ontworpen door studenten en medewerkers van de TU Delft. In de kunstwerken moet het TU-thema “Sustainability” naar voren komen en/of een van de vier subthema’s: Health, Energy, Environment of Infrastructure & Mobility.

Plakkies
Na de opening van het park, volgt de “Plakkiesrace”: zes teams van studenten, medewerkers, bestuurders, Mecanoo architecten (ontwerpers van het park) en Arcadis (aanleg van het park), leggen een parcours van hindernissen af op slippers. De race wordt gelopen op de befaamde ‘plakkies’, de door twee TU Delft studenten ontwikkelde slippers die in sloppenwijken van Zuid-Afrika geproduceerd worden.

Programma
Om 15.30 start in de grote tent in het Mekelpark een programma voor genodigden. Na een welkomstwoord door collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg, zal Francine Houben, directeur/architect van Mecanoo architecten een korte toelichting geven op het ontwerp. Klaas Huzenvan Arcadis zal een korte presentatie geven over de realisatie van het park.

Studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden worden vanaf 15.30 verwelkomd op het feestterrein ter hoogte van de Aula van de TU Delft voor een hapje, een drankje en verrassend entertainment. En uiteraard om de Plakkiesrace aan te moedigen.