Algemeen

Open Monumentendag trekt ruim 450.000 bezoekers

Tussen de 450.000 en 460.000 Vlamingen hebben deelgenomen aan Open Monumentendag. Dat meldt de organisatie. De editie van dit jaar stond in het teken van "Muziek, woord en beeld". Er waren 545 sites opengesteld voor het publiek en 473 activiteiten om uit te kiezen.
Dankzij het mooie weer waren heel wat bezoekers er al vroeg bij, aldus de organisatie. Velen waren met de fiets op stap om volop van de zon te kunnen genieten. In totaal zouden tussen de 450.000 en 460.000 mensen zijn komen opdagen, "vergelijkbaar met de vorige editie".

Ook Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) bracht een bezoek aan Open Monumentendag. Zijn dag begon in de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem, waar hij de Sint-Pieterskerk bezocht en een orgelconcert bijwoonde. Ook Sint-Martens-Latem, Brugge en Lichtervelde kregen de minister over de vloer.

Bourgeois blikte al even vooruit naar de 25e editie van Open Monumentendag volgend jaar. Hij stelde zich de vraag of een Monumentenweekend niet beter zou passen voor de feesteditie. In Wallonië en Brussel, waar het evenement volgend weekend doorgaat, duurt het nu al 2 dagen.

Herita, de gloednieuwe erfgoedorganisatie, maakte van Open Monumentendag gebruik om zich in de kijker te zetten. Minister Bourgeois kreeg de eerste lidkaart overhandigd. Vanaf vandaag kan iedereen er eentje aanvragen.
Build for Life