Algemeen

Open Monumentendag staat in teken van landschap

De klemtoon op de komende Open Monumentendag ligt dit jaar op de relaties tussen het bouwkundig erfgoed, de cultuurlandschappen en de archeologische sites. Ook een bos of een park kan een monument zijn. De titel van deze Open Monumentendag, die op zondag 12 september voor de 16de keer in Vlaanderen plaatsheeft, verwijst daarnaar: 'Van nature, een monument'.

In Vlaanderen is de natuur in grote mate mensenwerk, onze landschappen zijn gecreëerd, ze vormen een geheel van natuurlijke en gebouwde elementen. Met het thema van dit jaar kunnen de deelnemers op zoek gaan naar de sporen van de menselijke invloed op de natuur.

Dit jaar nemen 244 van de 308 Vlaamse steden en gemeenten in Vlaanderen deel aan het monumentenfeest, het hoogste aantal tot nu toe. Op 12 september worden 746 landschappen, monumenten en archeologische sites opengesteld voor het publiek. Sommige locaties zijn alleen op die dag toegankelijk.

Op de Open Monumentendag worden niet enkel historische sites opengesteld, er worden ook tal van activiteiten georganiseerd. De week na Open Monumentendag wordt de Vlaamse Monumentenprijs voorgesteld. De Vlaamse minister Dirk Van Mechelen (VLD), bevoegd voor monumenten en landschappen, stelde gisteren al de vijf provinciale laureaten voor. Het gaat om het Natuurreservaat de Zegge in Geel, De Watering in Lommel-Kolonie, de Kapel van OLV ten Doorn in Eeklo, de Sint-Martinusbasiliek in Halle en het Blauw Kasteel in Moerbrugge bij Oostkamp. Ten slotte is er ook het Monumentenmagazine, waarin al de opengestelde sites en geplande manifestaties beschreven staan. Het is te verkrijgen bij de de VVV's, de bibliotheken, de Standaard Boekhandels en de KBC-filialen.

www.monument.vlaanderen.be
Build for Life