Op huizenjacht? Houd rekening met deze 4 tips!

  BE   Bron: Logic-Immo
Op huizenjacht? Houd rekening met deze 4 tips!
Je bent volop op zoek naar je eigen huis of appartement? Fantastisch, maar tegelijk ook spannend en misschien zelfs een tikkeltje angstaanjagend! Het is de grootste aankoop die je ooit zal doen en je zal er een jarenlange lening voor moeten aangaan. De huizenjacht zelf gaat dan ook niet over een nacht ijs... Denk dus goed na voor je een beslissing neemt en houd deze tips in het achterhoofd!

De ligging is het allerbelangrijkst

Dicht bij je werk, bij school en bij de winkels. Wil je een optimale verbinding met de grootsteden? Hou je oog dan open voor de autostrade. Té dichtbij gaan wonen is dan ook weer niet wenselijk… De ligging is het allerbelangrijkste aspect van je woning. Het interieur kan je veranderen, met de ligging zit je voor altijd opgescheept. Ook de oriëntatie is belangrijk, een tuin gericht op het zuiden is veel aangenamer dan een tuin die noordelijk gericht is.

Fixeer je niet te veel op de grootte

De grootte van je toekomstige woning is natuurlijk belangrijk, maar staar je er niet blind op. Door gebrek aan ruimte gaan we steeds kleiner wonen en extra woonoppervlakte staat niet langer gelijk aan meer kwaliteit. Ook in een kleinere woning of appartement kan je perfect een ruimtelijk gevoel creëren. Bovendien betekent extra ruimte ook meteen extra kosten voor bijvoorbeeld de verwarming, je verzekering en je roerende voorheffing…

Je woning moet klaar zijn voor de toekomst

De overheid legt steeds strengere regels op aan nieuwbouw woningen en de maatschappij gaat steeds meer richting energieneutraal wonen. Sta je op het punt om een nieuwe woning of appartement te kopen, controleer dan goed de staat van de woning. Sluiten de ramen en deuren goed, zijn er eventuele vochtproblemen en is alles goed geïsoleerd? Kan je achteraf eenvoudig verbouwen en bijvoorbeeld beter isoleren of zonnepanelen installeren? Een woning die klaar is voor de toekomst bespaart je op termijn een hoop geld (en zorgen)!

Hypothecaire lening afsluiten: tarieven vergelijken

Een woning of appartement kopen staat gelijk aan een lening afsluiten. Uiteraard wil je daarbij een interestvoet onderhandelen die zo gunstig mogelijk is. Ga bij meerdere banken langs en speel hun voorstellen tegen elkaar uit. Vergeet ook niet om de kleine lettertjes goed te lezen, veel banken combineren namelijk een lening met een brandverzekering of met andere financiële producten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo