Architectuur

Ook in China gaan grote projecten op de plank

Vorige week werd bekend dat net zoals in Engeland enkele prestigieuze architectuur projecten in China tijdelijk worden stilgelegd, mede vanwege de kritiek van bepaalde groepen tegenstanders onder wie premier Wen Jiabao. Officieel zou het te maken hebben met de te grote druk op de huidige bouwmarkt, maar ook de kritiek van veel lokale bestuurders op de 'extravagante projecten' in de hoofdstad zou een rol hebben gespeeld.

Het nieuwe olympisch stadion in Bejing, het prachtige ontwerp van Herzog de Meuron [zie foto's rechtsboven en rechtsonder], zal een fase van herontwerp in gaan, nadat gebleken was dat er vier keer zoveel staal voor nodig is als in een vergelijkbaar project. Tevens blijkt dat de geruchten over uitstel van de start van de bouw van het CCTV-complex [foto links] van de hand van OMA/Rem Koolhaas waar zijn; het project is inderdaad tot nader order op de plank gelegd en het valt nog te bezien of het alleen bij uitstel blijft.

Tenslotte is er kritiek losgebarsten op het zojuist gerealiseerde nieuwe nationale operagebouw van de Franse architect Paul Andreu [zie gedeelte op foto van boek linksonder]. De 'futuristische bubble' zou niet goed passen in de historische omgeving en te duur en te moeilijk schoon te houden zijn.