Bedrijfsnieuws

Ook Unidek onder vleugels van CRH

Unidek komt in handen van de Ierse bouwmaterialengigant CRH. De overname volgt na een uiterst moeizaam jaar voor de Gemertse producent van geëxpandeerd polystyreen (eps).

Hoeveel CRH neerlegt voor de maker van isolerende bouwmaterialen is niet bekendgemaakt. Afronding van de overname wordt binnen twee maanden verwacht. Eerst moeten de mededingingsautoriteiten in Nederland, België en Duitsland - de landen waar Unidek actief is - toestemming verlenen.

Unidek wordt na de transactie ondergebracht bij de Europese isolatiedivisie van CRH. Het Ierse concern laat weten dat “Unideks strategische ligging in het hart van Europa uitstekend aansluit bij de bestaande isolatie-activiteiten van CRH”.
Volgens oprichter en bestuursvoorzitter H. van Dijk van Unidek komt de overname niet uit de lucht vallen. CRH aast al geruime tijd op de isolatieproducent. “In de afgelopen tien jaar hebben ze regelmatig geïnformeerd. We hebben een handelsrelatie dus zien we elkaar vaak. Drie maanden terug zijn we elkaar weer tegengekomen en heb ik toegehapt”, aldus Van Dijk, die in de jaren zestig in de schuur van zijn moeder de basis legde voor Unidek.

Zwaar weer
Van Dijk voert zijn “leeftijd, gezondheid en opvolging” aan als voornaamste redenen in te gaan op het bod van CRH. Maar ook het afgelopen jaar, waarin Unidek in zwaar weer belandde, verlies draaide en zich genoodzaakt zag te saneren, heeft een rol gespeeld. “Maar in feite denken we al jaren na over de toekomst. Tien jaar geleden stonden we ook voor een keuze. Toen zijn we zelf verder gegaan en de Duitse markt opgegaan.” Juist Duitsland, waar Unidek nu twee eps-fabrieken heeft, bracht het bedrijf afgelopen jaren in de problemen. Door de ingestorte bouwmarkt zag Unidek er zijn afzet drastisch dalen. “Duitsland was het zorgenkindje. We hebben serieus overwogen die markt te verlaten. Dat doen we overigens niet. We hebben een reorganisatie doorgevoerd en staan er weer goed voor.”

Veilig
Volgens de bestuursvoorzitter is de toekomst van Unidek onder het kapitaalkrachtige CRH veiliggesteld. De doelstelling is gericht op verdere groei. “Dat is goed voor de mensen bij Unidek en voor de bevolking van Gemert.” Voor dit jaar wordt een omzet verwacht van 115 miljoen euro, die wordt behaald met 500 werknemers. Zelf blijft Van Dijk nog 2,5 jaar aan als bestuursvoorzitter. “Ik ga me vooral bezighouden met productontwikkeling. Dat doe ik ook het liefste. Personeelsbeleid en juridische zaken vind ik minder interessant.”
De nieuwe moeder van Unidek baarde vorig week al opzien door voor 646 miljoen euro een groot deel van Cementbouw Handel en Industrie in te lijven. Topman L. O’Mahony gaf bij die overname al aan nog lang niet uitgekocht te zijn in Nederland.
Build for Life