Isolatie

Ook Aluthermo Quattro® komt naar de Batibouw

Batibouw opent binnen een paar weken opnieuw de deuren (28/02-9/03). De ideale gelegenheid voor Aluthermo, de specialist in thermische reflecterende isolatie, om het belangrijkste product uit zijn gamma voor te stellen: Aluthermo Quattro (Paleis 4, stand 416). Deze thermische isolatie werkt via reflectie en wordt door alle professionals en gebruikers geprezen om haar vele energetische en praktische troeven. Aluthermo Quattro is voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten ideaal voor de isolatie van het dak aan de binnen- of buitenkant.

Aluthermo Quattro is sinds 2004 op de markt en is goed voor 90 % van de omzet van het bedrijf Aluthermo. Het is het eerste en enige multireflecterende, meerlagige, dunne isolatiemateriaal dat over het hele oppervlak thermisch gelast is. Zoals de naam zegt, bestaat het uit vier lagen zuiver en tegen oxidatie behandeld aluminium en drie droge en stabiele luchtlagen die in een resistente, brandvertragende en waterafstotende polyethyleenfilm ingesloten zijn. Het vormt dan ook een vrijwel ondoordringbare barrière voor infraroodstraling, zowel in de zomer als in de winter. Dankzij de droge en stabiele lucht wordt eventuele condensatie vermeden in het voor Aluthermo Quattro gebruikelijke temperatuurbereik. Het is eveneens luchtdicht tussen het binnen- en buitengedeelte, zodat er geen sprake is van een warmtebrug.

De professionals die het product plaatsen, zijn uitermate tevreden over de vele voordelen van Aluthermo Quattro. Het product is niet allergeen, niet vezelachtig en dus onschadelijk voor de gezondheid. Het werkcomfort wordt eveneens gegarandeerd door de tijdwinst die het materiaal levert. Het doet namelijk dienst als onderdak, isolator en damwerende laag, zodat er maar één vakman aan te pas hoeft te komen. Een niet onbelangrijk voordeel ten slotte is dat bij renovaties het gebinte niet aangepast moet worden en dat de kepers niet verhoogd moeten worden. Zo blijft een maximum aan bewoonbare ruimte bewaard. Kortom, drie producten in één, wat interessante gevolgen heeft voor de prijs en de toepassing.

De toepassingen

Aluthermo kan voor bijna alle thermische isolatietoepassingen dienst doen. Dat neemt echter niet weg dat Aluthermo in 80 % van de gevallen gebruikt wordt om een dak aan de buiten- of binnenkant te isoleren. In het eerste geval wordt het materiaal bovenop een structuur in hout uitgerold. In het tweede geval wordt het onder het gebinte aangebracht. De gemakkelijke plaatsing en gebruiksvriendelijkheid, evenals zijn opmerkelijke isolerende eigenschappen maken van Aluthermo het ideale isolatiemateriaal voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Verder kan Aluthermo ook voor het isoleren van een binnen- of buitenmuur gebruikt worden, waar het een aanzienlijke winst aan bewoonbare oppervlakte kan opleveren. Ten slotte kan het ook op de grond onder een deklaag of vloer isoleren in industriële gebouwen.
De toepassingen van Aluthermo zijn dus erg breed. Het materiaal wordt zelfs voor hoogtechnologische applicaties, in vliegtuigen of op boten gebruikt, waar zijn isolerende eigenschappen en lage gewicht een belangrijke rol spelen. Andere toepassingen zijn isolatie van het plafond van een garage of een kelder, een kruipruimte, een garagepoort, de ruimte achter een radiator, een vochtige ruimte, luiken of een caravan.
Het principe en de belangrijkste voordelen

Aluthermo Quattro bevordert de energiebesparing door zijn invloed op de warmteoverdracht.

- Geleiding: de verschillende bestanddelen van Aluthermo vormen een stevige rem op de geleidingsverschijnselen binnen in het product.
- Convectie: Aluthermo is volledig luchtdicht.
- Thermische straling: Aluthermo is aan beide zijden bedekt met een gepolijste aluminiumfolie van 30 mm dik. Die heeft een emissievermogen van 0,05 en vormt dus een stevige barrière tegen warmteoverdracht door straling.
- Vochtigheid: in de polyethyleenfilm van Aluthermo zit droge lucht die niet in contact komt met de omgevingslucht. De bescherming van die film door het aluminium maakt van dit materiaal een volledig vochtbestendig product.