Algemeen

Onze infrastructuur bepaalt de aantrekkelijkheid van België

“Onze infrastructuur: een toekomstproject”. De experts op het Bouwforum, georganiseerd door de Confederatie Bouw tijdens de opening van Batibouw op donderdag 26 februari, zijn het roerend eens: als België concurrentieel wil blijven, zal het land op een slimme en duurzame wijze in zijn infrastructuur moeten investeren en daarbij tegelijk op intermodaliteit moeten mikken om zijn mobiliteit te verbeteren. Want behalve aan de crisis zal het land ook aan de groei van de bevolking het hoofd moeten bieden...

Investeren in infrastructuur is niet enkel wenselijk, nuttig, nodig maar vooral absoluut noodzakelijk, meer dan ooit in crisistijd, zo klonken de besluiten op het Bouwforum waaraan niet minder dan 1.500 personen deelnamen.

Onvoldoende overheidsuitgaven

Vastgesteld werd dat België één van de dichtste vervoersinfrastructuurnetten ter wereld heeft : een onderling verbonden spoorwegnet ontworpen voor de hogesnelheidstrein, een bijzonder dicht autowegennet, een van de belangrijkste wereldhavens en heel belangrijke binnenvaartverbindingen. Maar ons land is ook één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Dit betekent dat er grote onderhoudsinspanningen nodig zijn, die niet gebeuren!

België heeft tot nu toe voortdurend op de investeringsuitgaven van de overheid beknibbeld om zijn grote schuldgraad, een zware erfenis uit de jaren 80, te beperken. De Belgische overheden investeren vandaag voor al hun werken maar een bedrag meer dat overeenstemt met 1,7% van het bbp. Dat is veel minder dan het Europese gemiddelde (3% van het bbp in het Europa van de 15). Het schrijnende gebrek aan middelen die voor het onderhouden en uitbreiden van onze wegen worden uitgetrokken ligt op die manier ten grondslag aan de talrijke zwarte punten voor de verkeersveiligheid.

“De investeringen in infrastructuur zijn nochtans uitermate aangewezen om in de huidige crisistijd de economie weer op gang te brengen omdat zij geen structurele begrotingstekorten doen ontstaan en langetermijneffecten sorteren. Zij versterken onze economie en zorgen voor groeipotentieel. Wat meer is, elke baan die direct door de investering wordt gecreëerd, levert er onrechtstreeks een tweede op”, stelt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie vast.

Totaalvisie noodzakelijk

Opvallend was ook de eensgezindheid op het Bouwforum over het gebrek aan totaalvisie op duurzame mobiliteit. Ons land heeft nochtans dringend een totaalplan nodig om de mobiliteitsuitdagingen aan te pakken. De Confederatie Bouw pleit dan ook voor een beleid dat voortspruit uit overleg tussen alle actoren. Dat beleid moet inwerken op drie hefbomen:

“Wij pleiten voor een verhoging van de capaciteit voor de verschillende netten, daar waar dat nodig is, en tegelijk voor het optimaliseren van de intermodale verdeling. Een andere reusachtige uitdaging zal het wegwerken van de ontbrekende schakels zijn: de ring rond Antwerpen, het sluiten van de Brusselse ring, het klaverblad van Lummen. Het heraanleggen van die zwarte punten van het net zal gepaard moeten gaan met het uitbreiden van de intermodale mogelijkheden. Het GEN, de voltooiing van de HST, het Diaboloproject, de autonome havens, enz. Al die projecten zijn bedoeld om het verkeer vlotter te laten verlopen en om de gebruikers meer veiligheid te bieden. Tot slot zouden wij de nadruk willen leggen op de nood aan een beter verkeersmanagement. Hierdoor kunnen we het beste maken van de bestaande capaciteit”, aldus Robert de Mûelenaere.

Verkeersinfarct wordt onvermijdelijk

Tegen 2020 zal België een miljoen inwoners meer tellen. Het goederenverkeer zal in de komende 25 jaar met 47% toenemen en het reizigersverkeer met 22%. “Onze bedrijven verliezen vandaag al miljoenen uren en euro’s in de files. Als de infrastructuur in de huidige staat blijft, loopt het geheid mis!”, waarschuwt Robert de Mûelenaere. “In een wereld in crisis, die aan zijn toekomst twijfelt, moet je meer dan ooit inzetten op grote projecten.”

Infrastructuur: ons toekomstproject!

De Confederatie Bouw verwelkomt dan ook nieuwe uitdagingen en projecten zoals de Belgisch-Nederlandse kandidatuur om in 2018 de Wereldbeker voetbal te organiseren. Ook nieuwe en moderne sportinfrastruur ontbreekt ons om aantrekkelijk te zijn: “Dit is dan ook een unieke kans. De investeringen die het verwelkomen van een wereldcompetitie vereisen tegen 2018 zullen aan de hele Belgische economie ten goede komen. Zij zijn zelfs gewoonweg broodnodig om ons land aantrekkelijk te houden voor buitenlandse investeringen, in het hart van het Europese logistieke netwerk.”

Meer dan ooit nodigt de Confederatie Bouw de overheden uit om ambitie te tonen en een investeringsbeleid te voeren dat gericht is op het duurzaam verbeteren van onze infrastructuur. Want nu investeren in de infrastructuur is werken aan het duurzame karakter van het België van morgen!
Build for Life