Domotica

Ontwerpgids geïntegreerde leef- en woonautomatisering

Geïntegreerde leef- en woonautomatisering of kortweg ‘domotica’ roept voor de meeste bouwheren en voorschrijvers een heleboel vragen op. Wat is er mogelijk? Wat zijn de voordelen? Hoe omschrijven we de installatie in het bestek? Het samenwerkingsverband VEI, In-HAM, BCDI en NAV lanceert, met de steun van IWT, de ‘Ontwerpgids geïntegreerde leef- en woonautomatisering’. Deze gids begeleidt u in de keuze van de functies en ondersteunt de communicatie tussen de bouwpartners.

Wie bij de term ‘domotica’ denkt aan allerlei dure snufjes, heeft het bij het verkeerde eind. Leef- en woonautomatisering, zoals we domotica op een meer omvattende manier kunnen omschrijven, is uitgegroeid tot een betrouwbare hedendaagse technologie die inspeelt op actuele thema’s zoals ‘levenslang wonen’ en ‘energiebewust leven’. Een woonautomatiseringssysteem biedt vandaag een oneindige reeks mogelijkheden die u ondersteunen in uw dagelijkse activiteiten. Maar deze sterkte is meteen ook de zwakte van woonautomatisering. Wat moet u kiezen uit deze zee van mogelijkheden? Welke investering is zinvol? Waarop moet u letten?

De ontwerpgids
Het idee voor deze ontwerpgids over geïntegreerde leef- en woonautomatisering is gegroeid vanuit de Vlaamse Thematische Innovatie Stimuleringsprojecten van de voorbije tien jaar. De projectpartners stelden bij bouwprofessionelen en eindgebruikers een nood aan accurate, bruikbare en duidelijke informatie over geïntegreerde leef- en woonautomatisering vast. Om de belangrijkste vragen rond woonautomatisering te beantwoorden, werd deze ontwerpgids opgesteld.

In de gids maakt de bouwheer kennis met de geïntegreerde leef- en woonautomatiseringstechnologie. De architect vindt een leidraad voor een verantwoorde keuze en een duidelijke communicatie terug. De aannemer raakt beter vertrouwd met dit technologisch domein en verneemt wanneer woonautomatisering in de werffase ter sprake moet komen. De installateur krijgt een duidelijk beeld van de wensen en behoeften van z’n klant waardoor makkelijker een duidelijk omschreven offerte kan gemaakt worden.

Waar te verkrijgen?
Op onderstaande infosessies zal de gids ter beschikking gesteld worden van de deelnemers.
  • ‘Ontwerpgids –geïntegreerde leef- en woonautomatisering’ (VEI) - 28 februari en 1 maart 2012
  • ‘Voorschrijven van elektrische installaties’ (NAV) – 14 maart 2012
  • ‘Voorstelling van de Ontwerpgids geïntegreerde leef- en woonautomatisering’ (In-HAM) – 15 maart 2012
  • ‘Ontwerpgids geïntegreerde leef- en woonautomatisering’ (BCDI) - 29 maart 2012


De ontwerpgids kan daarna steeds besteld worden op de websites van de projectpartners.