Architectuur

Ontwerp Miami Art Museum vastgesteld

Het Miami Art Museum (MAM) heeft het definitieve ontwerp van Herzog & De Meuron voor zijn nieuwbouw gepresenteerd. Het gebouw is groots opgezet. Rond het museumgedeelte bevindt zich een openbare ruimte in de schaduw van een enorme luifel.

Ook het platform waarop het nieuwe MAM komt te staan, is riant. De grote gebaren dienen er enerzijds toe om het gebouw tot het hoofdonderdeel van een nieuw park te maken. Anderzijds biedt de grote ruimte op de kavel mogelijkheden voor verdere uitbreiding.

Het nieuwe, 32.000 vierkante meter behelzende museum betekent al een spectaculaire vergroting van de expositiecapaciteit van het MAM. Momenteel is het museum gehuisvest in een door Philip Johnson ontworpen complex.

De uitbreiding is noodzakelijk wegens het explosief gestegen aantal inwoners en toeristen in Miami de afgelopen 25 jaar. Daarnaast voorziet de nieuwbouw in faciliteiten die het MAM nu nog niet heeft, zoals educatie- en opslagruimten.

Herzog & De Meuron hebben ‘het park in het gebouw gebracht’. Letterlijk, door het van allerlei groen te voorzien, maar ook met behulp van de open opzet. Het eigenlijke museum is omringd door een publieke veranda, die uitzicht en schaduw biedt.

Lees verder op Architectenweb.nl