Architectuur

Ontwerp Benthem Crouwel nodigde uit om weg te gaan

Het Tilburgse popcentrum 013 gaat zaterdag weer open na een grondige verbouwing. De inrichting van het gebouw uit 1998 (ontwerp [zie foto]: Benthem Crouwel) nodigde volgens directeur Guus van Hove uit om weg te gaan. Het nieuwe 013 is letterlijk transparant, heeft figuurlijk een lagere drempel en wil een groter publiek bereiken.

De voorheen centraal gelegen garderobe is verhuisd naar een extra ruimte in de kelder. Bij binnenkomst via een herkenbare entree staat de bezoeker tegenwoordig in een nieuwe grote loungeruimte die wél uitnodigt om te blijven.

Er is daar plek voor 525 bezoekers en een dj die tot in de late uurtjes voor vermaak kan zorgen, aldus Van Hove. Verder is er plek voor een extra oefenruimte, een klein muzikantencafé en meer kleedkamers. Aan de podiumzalen is niks veranderd.

"We maken drie belangrijke stappen voorwaarts", stelt Van Hove die de veranderingen al jaren in gedachten had. De glaswand aan de straatkant maakt 013 transparant, de intimiteit is terug en de indeling is veel effectiever en logisch, somt hij op.

De popzaal is klaar om 250.000 mensen per jaar te ontvangen. Een uitgebreid openingsprogramma vormt de komende twee weekeinden de eerste aanzet. Voor volgende week staat onder meer een open dag voor alle Tilburgers gepland.